Nästa artikel
Herculeshoppning i Karlsborg
VÄSTERGÖTLAND

Herculeshoppning i Karlsborg

Publicerad 21 augusti 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Svenska Fallskärmsförbundet grundades 1955 och fyller i och med det 60 år i år. Detta kommer att firas lördagen den 22 augusti i Karlsborg med en unik Herculeshoppning under dagen och en stor fest på kvällen.

Under lördagen kommer 60 fallskärmshoppare att uppvisningshoppa ur Hercules-planet och göra försök att bilda en 60-mannaformation. Detta är något de ser som unikt, då det endast är möjligt tack vare ett mycket gott samarbete med Försvarsmakten, som möjliggör att få upp en så stor mängd fallskärmshoppare i luften samtidigt.

Svenska Fallskärmsförbundet är ett ideellt idrottsförbund och en frivillig försvarsorganisation med 1500 aktiva medlemmar. Förbundet verkar för att främja och bedriva fallskärmshoppningen i Sverige och arbetar aktivt med säkerhet, utbildning, tävling och miljö. I Sveriges 18 fallskärmsklubbar görs sammantaget 95.000 hopp om året, varav drygt 19.000 är tandemhopp. Det finns landslag som tävlar både nationellt och internationellt och uppvisningsgrupper som bokas till evenemang som Almedalsveckan, Pride och nationaldagsfirande på orter runtomkring i Sverige.

Fallskärmshoppare har en stark gemenskap som växer ur den skärpa och tillit som sporten kräver. Genom ständig träning, vidareutbildning och en säkerhetskultur byggd på gemensamma erfarenheter lär de sig att hantera de risker och utmaningar som sporten innebär. Om du vill gå en fallskärmskurs, göra ett tandemhopp eller boka en uppvisning så är du varmt välkommen att vända dig till någon av dessa 18 fallskärmsklubbar, den närmaste hittar du här!

Snabba fakta 
• Uthoppshöjd är 3000-4000 meter.
• Flygtid till uthoppshöjd är 25-30 minuter, beroende på flygplan.
• Fallhastigheten i ett hopp är 200 km/h.
• Ett frifall varar 50-60 sekunder.
• På cirka 1000 meters höjd öppnar hopparen fallskärmen.
• Fallskärmen går att styra och landningen består av en kontrollerad bromsmanöver.
• Alla fallskärmsutrustningar innehåller en huvudfallskärm och en reservskärm.
• En räddningsutlösare utlöser (med vissa förutsättningar) reservfallskärmen automatiskt på 225 meters höjd.

Var och när?
Karlsborg ligger på Vätterns västra kust i höjd med Motala.

GPS: N58°31'46", E14°30'41"

Passa på att åka runt Vättern. Kolla in våra restips!

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.