Nästa artikel
Restips: Vadstena slott
ÖSTERGÖTLAND

Restips: Vadstena slott

Publicerad 27 maj 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Det är pampigt, vallgravsomgärdat och byggnadsminne sedan 1935. Här har Gustav II Adolf hållit riksdag och här satte Drottning Kristina upp en av landets första operor. Vi besöker spännande Vadstena slott som uppfördes av Gustav Vasa på 1500-talet.

Ur vallgraven reser sig en gråbrun stenbyggnad mot himlen. Tornet ovanför ingången höjer sig respektingivande och slottet uppfördes av vår kanske mest namnkunnige monark. Det är Gustav Vasa som är uppdragsgivaren för Vadstenas försvarsborg, innan slottet byggdes fanns i praktiken inget skydd för staden.

Runt Vättern finns många spännande platser att besöka men Vadstena slott tillhör, om inte den mest välkända, så ändå en av de mer besöksvärda platserna. Att slottet inte är mer allmänt känt är en gåta då Vadstena slott anses vara Nordens bäst bevarade renässansslott. Samtidigt har Vadstena fler platser att visa upp och staden är en pärla för den historiskt intresserade. För Vadstena slott har varit med om mycket sedan det uppfördes på 1500-talet. 1620 ansågs det färdigbyggt i samband med att den andra av slottets två praktgavlar färdigställdes, men visst har det byggts även efter det.

Ursprungligen byggdes slottet som en försvarsanläggning med syftet att skydda Stockholm och riket från eventuella danska och småländska attacker. Det var bara ett par år efter det att Dackefejden hade slagits ned i Småland och Östergötland som spadarna sattes i jorden. Den ursprungliga tanken var alltså inte ett pampigt slott men planerna ändrades 1555 när Gustav Vasas son Magnus behövde en representativ bostad i samband med att han tilldelades hertigdömet där bland annat Östergötland ingick.

Slottet blev därför ingen plats där Gustav Vasa vistades i onödan men när han 1552 gifte sig i Vadstena Klosterkyrka med Katarina Stenbock hölls bröllopsfesten på borgen. Efter det att Johan, som ärvt både slott och titel av Magnus, avlidit kom flera kungligheter att vistas på slottet under 1600-talet. Gustav II Adolf höll riksdag här och Drottning Kristina satte upp en av landets första operor på slottet. Historian rymmer många detaljer som lördagsturerna med en historiskt klädd guide kan berätta mer om. Renässansguidningen är en klassisk slottstur, där guiden föreställer någon av de kungligheter som varit på Vadstena Slott under sin levnad. Berättelsen tar dig med genom slottets historia och får höra om vad som har utspelats i slottets festsalar och i de privata sviterna.

Visserligen är slottets möblemang långt ifrån så komplett som det varit men det är ändå intressant att vandra runt i denna historiska miljö. Att se slottet utifrån kan ändå anses intressant nog.

Var?

GPS: N58°26'46", E14°53'01"

Slottets hemsida hittar du här.

Ställplats finns med GPS N58°26'43" E14°52'56"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.