Nästa artikel
Restips: Stadsparken i Jönköping
SMÅLAND

Restips: Stadsparken i Jönköping

Publicerad 17 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Mitt i Jönköping finns en park som skiljer sig från de parker de flesta städer har. Jönköpings mer än hundraåriga stadspark är en spännande oas!

Man skall kanske fråga sig om det här 430 000 kvadratmeter stora området i västra Jönköping verkligen skall kallas för en park eftersom stadsparken inte är en parkanläggning i egentlig mening. Här saknas de traditionella prydnadsplanteringarna men i stället hittar du stora områden av orörd natur och miljö i en sluttning som ger en milsvidd utsikt över Vättern i stort sett inne i Jönlöpings centrum. Området reserverades som parkområde 1896 då stadsparkssällskapet bildades och de hade fram till 1965 huvudansvaret för parken.
 
Men ett område mitt inne i en stad är naturligtvis inte bara lämnat vind för våg. I början av år 1900 lät stadsparkssällskapet plantera alla sorters träd som finns friväxande i Sverige. Ungefär samtidigt började man flytta byggnader till parken och den första blev Bäckaby medeltida träkyrka som forslades stock för stock till sin nuvarande plats. Efter det så flyttades så småningom fler äldre byggnader till parken och ett friluftsmuseum växte fram och idag finns exempelvis en ryggåsstuga från Hallands län, ett tråddrageri från Gnosjö, ett sockenmagasin från Ingatorp, ett soldattorp med ekonomibyggnader från Linderås och en klockstapel från Norra Solberga socken att beskåda.

Men det finns mer än bara byggnader. Du kan besöka fågelmuseet vars samlingar består av knappt 1500 uppstoppade svenska fåglar och fågelägg från drygt 300 arter. Det är både vanliga och ovanliga häckfåglar samt regelbundna flyttfåglar, men även arter som bara besökt landet vid något tillfälle. Fågelmuseet som inryms i en byggnad från 1914 blev byggnadsminne 1992. Har du barn med dig så finns här Jönköpings största lekpark och duger inte det så kanske det är spännande att klappa getter utöver att bara strosa runt i en ovanligt trevlig miljö.

Var?
GPS: N57°46'50", E14°08'20"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.