Vid Vätterns västra kust, på Vanäs udde, beslutade Carl XIV Johan 1819 att bygga en försvarsanläggning som inte skulle stå färdig förrän efter 90 år, 1909. Fästningen var den största i Europa men avrustades 1928, redan 19 år efter färdigställandet. När bygget påbörjades hade Sverige nyligen förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09 och från att Stockholm haft ett skyddat läge blev Sveriges huvudstad utsatt med ett oskyddat läge mot Ryssland, en fiende som Sverige inte alltid kunnat hålla sams med.
Den svenska försvarsdebatten hade varit intensiv och en centralförsvarsplan förordades. Planen gick ut på att en central fästning skulle byggas inne i landet, så att den svenska armén skulle få tid på sig att mobilisera. Meningen var också att kungafamiljen, regeringen och guldreserven skulle kunna flyttas i säkerhet om det skulle bli krig. Statsrådet Baltzar von Platen som konstruerat Göta kanal ingick i 1809 års defensionskommitté och han argumenterade för en centralt belägen fästning i det inre av landet.
Karlsborgs fästning blev en påkostad anläggning som dock var omodern redan innan den var färdigbyggd. Vapenutvecklingen gjorde försvarsmurarna för klena och de fick förstärkas för att anläggningen skulle kunna fylla sin funktion. Att den förlades vid Vanäs udde var inte bara en fråga om geografisk placering mitt i Sverige i öst-västlig riktning, även den nyligen byggda Göta Kanal hade betydelse eftersom transporterna till stor del skedde sjövägen, men i början på 1900-talet hade nya strategier vunnit gehör och Bodens försvarsanläggning börjat anläggas.
För att hålla byggkostnaderna på en rimlig nivå utfördes byggnadsarbetet delvis av fästningsfångar, men också av lantarbetare, soldater och med tiden skickliga yrkesmän som stenhuggare och timmermän. För att ge ett begrepp om anläggningens storlek så schaktades under de första åren fästningsvallarna upp i en volym som motsvarade nästan två egyptiska pyramider. Karlsborgs mest monumentala del är det 678 meter långa slutvärnet, som byggdes 1844-66, samt det 1830 färdigställda tyghuset, centralförrådet, med plats för bland annat 100.000 gevär.
Innanför vallarna växte en stad upp efter civila förebilder med bostäder, sjukhus och verkstäder. Redan på 1820-talet tillkom ett gatunät som ännu ligger till grund för bebyggelsen på fästningsområdet. Anläggningen är imponerande. Här finns även en mycket speciell kyrka vars kyrkosal inte i första hand formgavs för kyrkans behov, tanken var att den skulle kunna tjäna som plenisal för riksdagen som i händelse av krig skulle flyttas hit och det är därför Karlsborg rankas som Sveriges "reservhuvudstad".
Idag är det hela att betrakta som ett stort museum. Det finns möjlighet att vandra på en guidad tur runt i anläggningen och du får även möjlighet att gå i de gamla gångarna där miljöer med tidstypiskt klädda och utrustade soldater byggts upp. Det är absolut att rekommendera att gå med på en sådan tur. Men hela området är intressant och en upplevelse du inte skall missa om du åker Vättern runt.
GPS: N58°31'54", E14°31'51"
Camping hittar du här.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.