Årets stora mässa är inom räckhåll och det enda som återstår är att sätta sig i bilen och börja färden. Inte långt från mässan ligger Vättern och då är det lämpligt att byta ut stora vägen mot stora upplevelseresan. Vi tar helt enkelt de mindre vägarna alldeles vid magiska Vätterns strand där turistmål och natur tränger sig på! Här finns kända och okända pärlor att besöka och du ska naturligtvis prova på den gudagoda rödingen. Nyfiken på mer? Följ med på turen!
Längst i norr ligger 2013 års ställplatsvinnare i Askersund och vi låter de få ett besök. Den trevliga ställplatsen ligger vid hamnen med gångavstånd till det gamla torget och charmiga Askersund lämpar sig väl för att strosa runt i och kanske ta en bit mat i någon av de mysiga restaurangerna.
Väg 50 tar oss söderut på östra sidan av Vättern. Alldeles efter delningen mellan väg 49 och väg 50 ligger Stjernsunds slott där vi stannar till och njuter av utsikten då slottet ligger högt med utsikt över sjön Alsen. Det två våningar höga slottet är byggt i nyantik stram stil och uppfördes 1798-1801. Säteriet bildades dock redan 1637 och utvidgades genom köp och byten så att det kom att omfatta nästan hela Askersunds landsförsamling. 1823 kom det i Kung Karl XIV Johans händer men kom att förfalla under hans ägande. Efter en omfattande renovering övertog Prins Gustaf, Sångarprinsen, slottet och han lär ha komponerat en rad av sina verk här, exempelvis den välkända studentsången "Glad såsom fågeln i morgonstunden". Vi nöjer oss med att njuta av utsikten eftersom mina musikaliska talanger är begränsade. Under sommaren är slottet öppet för allmänheten och du kan besöka ett vagnmuseum, mejeriet och caféet.
När vi fortsätter söderut är det inte långt till Övralid som ligger strax norr om Motala, Verner von Heidenstams paradis med milsvid utsikt. Farfarstugan bjuder på härliga våfflor eller bara en slät kopp kaffe om det passar bättre.
Motala brukar betraktas som Göta Kanals viktigaste stad och själva kallar de sig till och med för kanalens huvudstad. Stanna och njut av kanalen, stadskärnan och inte minst Varamobadet om vädret tillåter. Även här finns ett slott, du kan följa med på en tur på 1600-talsslottet Charlottenborg som har flera historiskt intressanta samlingar. Bland annat jungfru Isbergs unika träsniderier och en fin dockskåpssamling. Här finns även en samling svensk konst av mycket hög kvalitet. Motala skryter också välförtjänt om sin hamn som man marknadsför som en av Sveriges vackraste insjöhamnar.
Avstånden är måttliga för att inte säga korta och Vadstena dyker upp nästan direkt efter det vi lämnat Motala. Det finns både kloster, slott och gammal stadsmiljö att besöka i Vadstena. Men Vadstena slott står ut. Det är pampigt, vallgravsomgärdat och byggnadsminne sedan 1935. Här har Gustav II Adolf hållit riksdag och här satte Drottning Kristina upp en av landets första operor. Är det något slott vi skall stanna till vid är det spännande Vadstena slott som uppfördes av Gustav Vasa på 1500-talet som får vårt besök.
Vi susar vidare nästan till korsningen till E4:an men strax innan väljer vi att fortsätta på gamla vägen mot Gränna. Strax innan Gränna passerar vi Brahehus, men härifrån ligger det uppe på höjden och blir så mycket mer majestätiskt i den här vinkeln. Grännas polkagrisar måste avsmakas och så tar vi färjan till vackra Visingsö där vi provar på Remmalag och ser den stora ekskogen.
Alldeles söder om Gränna ligger medeltidsbyn Röttle som många missar men vi stannar till och njuter av miljön.
Gillar du utsikt skall du nu korsa motorvägen och åka på bergskammen med bitvis en sagolik utsikt över Vättern.
Inåt landet finns många sjöar med utmärkt fiske och när du åker hem kan du åka den västra stranden åt andra hållet.
Nog är det här ett nog så gott alternativ till den ungefär lika avståndslånga motorvägen och väl mött på Elmia!
Gå vidare till någon av platserna som finns i listan "relaterade artiklar". Där hittar du ytterligare information om respektive platser med fler tips och GPS-positioner.
Som kuriosa kan nämnas att den ungefär tio mil långa Vätterns yta skulle varit ungefär 300 meter lägre på mitten om jorden varit platt och inte krökt.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.