Tar du en tur runt Vättern kommer du inte att lida brist på omväxling. Du kommer att uppleva allt från häftig natur, kloster, slott, mysiga småstäder, ställplatsvinnare till industrihistoria. Den här gången vill jag peka på industriminnet Forsviks bruk som blev byggnadsminne 2005 och utsågs till årets industriminne 2008. En tämligen okänd men mycket besöksvärd plats med anor från 1200-talet, inte långt från Karlsborg.
Att bruksorterna är en viktig del av den svenska folksjälen råder det väl knappast någon tvivel om. Industrialiseringen betydde mycket för vårt samhälles utveckling, framför allt under slutet av 1800-talet och under 1900-talet. Här slet i sitt anletes svett våra förfäder för bara ett par tre generationer sedan och lade grunden till dagens välstånd. Det finns bara en och annan välbevarad och restaurerad industrimiljö i Sverige, själva bruksmiljön med arbetarlängor och herrgårdar finns det däremot många exempel på. Här är dessutom EU inblandat genom stödet till återuppbyggnaden av transportsystemet till Göta Kanal. Även om det tidigare inte fanns något lok har ett sådant anskaffats samt två godsvagnar och tre personvagnar har tillverkats. Det är Europeiska unionens landsbygdsutvecklingsprogram, Forsviks intresseförening, sponsorer, Karlsborgs turism AB, Västarvet och Göta kanal som är inblandade i detta projekt.
Den 1886 byggda järnvägen är speciell eftersom denna korta sträcka aldrig var maskindriven. Här var det muskelkraft som gällde. Nu har 470 meter av brukets transportjärnväg mellan Göta kanal och strömbron vid Forsviks Bruk återuppbyggts av den intresseförening som Forsvik har. Ändå var det en fördel att skjuta vagnar på räls jämfört med andra transportsätt, nästan omöjligt att tänka sig idag. Men under 1940-talet avvecklades järnvägen när lastbilar och truckar ersatte den muskeldrivna järnvägen.
Den här spännande regionen visar upp många historiskt intressanta platser som haft stor betydelse under många olika epoker. Visingsö och Brahe är tidiga exempel men Karlsborg, Göta Kanal, Hjo och Forsvik ligger närmare i tiden och är lättare att ta till sig. Industrisamhällets historiska arv är en del av vår kultur, och utgör en del av vår identitet men har ändå inte fått den uppmärksamhet som kanske ett gammalt slott har. Men hela regioner och samhällen omformades av den unga industriella epoken och satte sin prägel på såväl landsbygd som stad. Hela den svenska folksjälen idag har styrts av industrialiseringen och den erorma omstöpning av de arbetsförhållanden som rådde innan perioden och påverkat våra liv och vårt sätt att tänka.
Forsviks bruk är en spännande och betydelsefull plats! Lägg in den i ditt Vättern runt-program!
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.