Året var 1561 då Per Brahe d.ä. fick det lilla grevskapet Visingsö av Erik XIV. Men ätten Brahe skulle inte komma att nöja sig med att förvalta det grevskap som tilldelades. Den driftiga ätten kom att utöka grevskapet rejält och när det var som mest omfattande hade det nära 850 mantal och var rikets största grevskap som bredde ut sig över 12 kvadratmil, fördelade över 20 socknar i Småland, Väster- och Östergötland!
Det var slottet Visingsborg som kom att bli centrum i ätten Brahes väldiga grevskap och den handlingskraftige Greve Per Brahe hade många järn i elden och var både riksdrots och författare. Men viktigast för hans framgång var nog ändå att han hade den namnkunnige morbrodern Gustav Vasa. Per Brahes far Joakim Brahe blev dock avrättad vid Stockholms blodbad 1520, samma år som Per Brahe föddes.
Slottet började uppföras 1573 och det skulle dröja nästan 90 år innan det ansågs färdigt 1662. Då bestod det av en stor borggård omgiven av fyra längor och en yttre borggård med befästningsvallar. Slottet byggdes för att kunna stå emot ett fientligt angrepp med vapenkammare och utrustning för 800 man. Den yta slottet krävde innebar att flera byar jämnades med marken och cistercienserklostret i Alvastra och troligen även den gamla kungsborgen Näs fick släppa till sten från sina byggnader. Något senare anlades dock ett tegelbruk i Gränna och med det allt större grevskapets behov av frakter var det dags att anlägga slottets hamn 1642.
1633 var det dags för Per Brahe d.y. att överta grevskapet då det bestod av 747 mantal men han kom att bli den siste innehavaren. Han var en beläst man med ett stort intresse för landets historia och hade råd att inreda Visingsborg mycket exklusivt med många konstverk och ett stort bibliotek. Han startade ett eget tryckeri där många böcker trycktes och pappret tillverkades i grevskapets eget pappersbruk i Röttle. Eftersom han var vetenskapligt intresserad anlade han även Visingsborgsskolan och ett observatorium. 1630 blev Per Brahe riksråd, han var generalguvernör över Finland mellan åren 1637-1641 samt 1648-54, och riksdrots, kungens närmaste ställföreträdare, från 1641.
Men som oftast med stora makthavare kom ättens storhetstid att börja falna och i slutet av 1600-talet drogs grevskapen in till kronan och slottets inventarier auktionerades bort. Visingsborg som vid sin höjdpunkt användes för representation blev i stället fångläger mellan 1715 och 1718 för främst ryska krigsfångar som tillfångatagits under Karl XII:s krig. Visingsborgs öde beseglades 1718 vid en stor brand som anses vara anlagd av fängelsets ungefär 2000 nödlidande.
Och som en del i ett besök på historiska Visingsö är naturligtvis ett besök på Visingsborg något att se fram emot.
Färjan avgår från Gränna ungefär 2 gånger i timmen
OBS! Husvagn bör bokas i förväg
PRISER:
Husbil+förare 165 kronor.
Husbil med 2 personer 215 kronor.
Husbil med 3 till 5 personer 230 kronor.
För husvagn tillkommer ytterligare 165 kronor.
Länk till bokning/information: trafikverket.se/visisingsoleden
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.