Nästa artikel
Restips: Röttle medeltidsby
SMÅLAND

Restips: Röttle medeltidsby

Publicerad 13 juli 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Susar du aningslöst fram på E4:an på väg mot Huskvarna kommer du att missa en liten pärla vid Vätterns kust. Det du håller på att missa är den medeltida byn Röttle och dess vattenfall.

Kanske tillhör du de många som passerat Vättern på motorvägen på väg söderut. Sett Brahehus dyka upp och strax efter hotellet Gyllene Uttern. Sedan har du fortsatt mot Huskvarna utan att ha besökt den vackra byn Röttle som ligger nere vid Vättern alldeles nedanför hotellet. Och så enkelt har du missat en liten pärla som är mysig att stanna till vid!

Längs vägen till Västanå ligger nämligen Röttle by, mellan Röttleåns vattenfall och Vättern, med en charmig gammal miljö och bland annat en kvarnbyggnad från medeltiden. Kvarnen får sin kraft från den 35 kilometer långa Röttleån som får sitt vatten från sjöarna Bunn och Ören och fallhöjden från sjöarna är hela 108 meter ner till Vättern. Rasmus kvarn byggdes på 1600-talet som en borr- och slipkvarn men byggdes om i början av 1700-talet till en kvarn för att mala mjöl. Jerusalems kvarn är ännu äldre och byggdes troligen under sen medeltid och det finns belägg för ännu fler kvarnar som nu inte längre finns kvar. Men vi får gå ända tillbaka till 1279 för att hitta den tidigaste dokumentationen där Röttle kan härledas till den "rytande forsen", ett passande namn för ett vattendrag som forsade ner på detta sätt efter den branta bergssidan mot Vättern. Nu kunde historian om byn Röttle varit helt annorlunda för 1332 bytte kung Magnus Eriksson sina gods på Visingsö och kvarnarna här i Röttle mot Biskop Karls gods i Skällvik. Hade det inte skett kanske vi hade vallfärdat till någon borg i skuggan av det härliga vattenfallet i stället. Men på 1600-talet, under Braheättens tid, fanns det i varje fall en vapensmedja och Smålands äldsta pappersbruk här.

Men det var behovet av att mala mjöl som drog traktens bönder just hit. Från Visingsö rodde eller seglade man över med sitt spannmål då inte kraften i de vinddrivna kvarnarna på ön räckte till. Idag finns två kvarnar i Röttle, Jerusalems kvarn och Rasmus kvarn där det fortfarande mals mjöl på somrarna.

Men miljön har mer att ge för här finns också ett stort antal välbevarade trähus från 1800-talet som tillsammans med vattenfallet och den gamla bron skapar en härlig stämning som gör att man känner sig flyttad tillbaka 150 år i tiden.

Du skall inte missa ett besök på speciella Röttle kafé som du hittar i ”Krogen” som ligger vid vattenfallet ungefär 150 meter från hamnen.  Miljön är som i ett vardagsrum där tavlor med Röttlemotiv från början av 1900-talet pryder väggarna. Sortimentet är passande till miljön som får dig att känna dig som på besök i ett hem från en förgången tid.

Det finns all anledning att ta en paus i den här charmiga byn som inte så många känner till!

Var?

Sväng av vid Gyllene Uttern.

GPS: N57°59′45″, E14°25′56″

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.