För dig som inte åkt runt så mycket i Skåne kanske det här inte riktigt är vad du föreställt dig. Här är backigt och det är träddungar snarare än enstaka vindpinade pilar. Allt är inbäddat i en miljö som fångat många fotografers ögon och den väl kända reklamfilmen för Bregott likväl som många scener i Tage Danielsson och Hasse Alfredssons Äppelkriget har spelats in här och i omgivningarna. Inte heller har området undgått konstnärerna och under 1930-talet lockades även ”målarprinsen” Prins Eugen till Brösarp under flera somrar för att avbilda backarna ur olika perspektiv. Populärast är kanske de gullvivsblommande och kuperade södra backarna om våren men också den storslagna utsikten från Brösarps mer hedbetonade norra backar ger naturupplevelser utöver det vanliga. Det du absolut inte får missa är Glimmebodagården, en mer tyisk skånelänga finns nog inte. Det finns även en rad böcker om området, exempelvis Brösarpsboken. Det är den norra porten till Österlen och hemvist för korna i Bregottfabriken. Öst och väst om Brösarp breder detta backlandskap ut sig och skapar en lika fantastisk känsla för de som närmar sig som för de som lämnar Äppelkusten. Uppe på någon av backarna med havet som bakgrund och ångtåget visslande i förgrunden känns man förflyttad till en annan tid. Andas in och njut! Kanske stanna för en kopp kaffe vid någon naturskön plats?
Själva orten Brösarp ligger i Tomelilla kommun men du måste svänga av huvudvägen för att få den vackraste upplevelsen. Här finns många vackra vägar men de vackraste vägalternativen har de smalaste vägarna och du får vara beredd på lite svårare möten om du väljer att se naturens skönhet där den är som allra bäst, troligen håller du med mig om att det är i närheten av Agusa.
Det här har länge varit huvudvägen söderut efter Skånes ostkust för kontinentfarare. Därför hittar du även gästgiverier med anor häromkring, och åker du runt i Skåne ska du naturligtvis besöka något av dessa och smaka på det skånska köket. Har du gott om tid kan även en tur med museijärnvägen mot Sankt Olof via Vitala och Ravlunda vara intressant. Här frodas även andra aktiviteter och förutom allt det vanliga som fotbollsklubbar, skytteklubbar och liknande finns även en yxkastarklubb, något som du inte hittar överallt. Jag är ganska övertygad om att du inte heller förväntar dig att hitta en alpin skidklubb här men även en sådan frodas i detta backiga landskap och gymnastikklubben har det passande namnet Spänst.
Backarna är avlagringar från senaste istiden och består främst av mo och sand. Området är känt för sin flora, och hålls öppet genom betning. I Brösarps norra backar har vegetationen gräsheds- och sandstäppskaraktär. Där växer bland annat sandnejlika, sandlilja och hedblomster.
I Brösarps södra backar hittar du gullviva, backsippa och mandelblom. De södra backarna är också de som besöks mest eftersom Trafikverket har en strategisk rastplats längs riksväg 9 som går genom landskapet. Brösarps norra backar är dock betydligt större än de södra backarna både vad gäller areal och höjdskillnader.
Brösarps backar är också en del i av ett av södra Sveriges största naturreservat, Verkeåns naturreservat på 2 566 ha. Både backarna och reservatet har ett flertal vandringsleder av vilka Skåneleden är den längsta.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.