Nästa artikel
Restips: Glimmingehus
SKÅNE

Restips: Glimmingehus

Publicerad 16 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Här kan du följa med på en guidad visning genom borgen, ta del av medeltida sysslor eller slå dig till ro i örtagården.

När Glimmingehus uppfördes skulle borgen i första hand fungera som praktfull och representativ bostad åt den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj. Skåne tillhörde då Danmark.

Fynd från arkeologiska utgrävningar visar att Glimmingehus hushåll var mycket exklusivt. Här fanns flera av de allra dyraste föremål som fanns att köpa i Europa vid 1500-talets början, bland annat venetianska glas, motivpressat glas från Rhenområdet och spansk keramik.

I dag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett centrum för medeltidsintresserade från hela Norden, liksom ett spännande utflyktsmål. Ny arkeologisk och byggnadshistorisk forskning har hjälpt till att ge en bild av hur borgen en gång byggdes och användes.

Borgens historia

Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren Jens Holgersen Ulfstand som var riddare, riksråd och riksamiral tillika länsherre på Gotland. Det stora bygget påbörjades år 1499, åtminstone enligt den omdiskuterade inskriften på portalen. I knappt femtio år användes Glimmingehus som bostad av Jens Holgersen Ulfstand.

Under 1400-talet blev det vanligt att förmögna familjer i Skåne, liksom adel och biskopar, lät bygga sina boningshus i sten. Man hade råd att överge det äldre byggandet i trä och korsvirke för mer stabila stenkonstruktioner. Borgbyggen utgjorde i sig ett skydd mot bondeuppror men oftast sattes bekvämligheten före försvarsfunktionen.

Riddarromantik

Glimmingehus är undantaget med sina listiga dödsfällor som skulle överraska en eventuell inkräktare. Men det stora husets arkitektur var knappast något nytt eller framåtsträvande i Jens Holgersens samtid. Glimmingehus var redan då det byggdes ett utslag av riddarromantisk nostalgi.

Forskarnas favoritborg

Allt sedan mitten av 1800-talet har Glimmingehus varit ett av medeltidsforskningens favoritobjekt. De första forskarna möttes av en belamrad magasinsbyggnad som låg i anslutning till ett stort lantbruk. 1935 påbörjades ett omfattande byggnadsvårdprogram liksom stora arkeologiska undersökningar i och kring borgen.

Exklusiva fynd

Fyndmaterialet visade på att Glimmingehus hushåll var mycket exklusivt. Det omfattade flera av de allra dyraste föremål som fanns att köpa i Europa vid 1500-talets början, bland annat venetianska glas, motivpressat glas från Rhenområdet och spansk keramik. Sannolikt upphörde lyxen vid Jens Holgersens död, omkring år 1520, eftersom senare fyndmaterial består av ordinära inhemska bruksvaror.

Fortfarande en gåta

I dag är Glimmingehus ett levande fornminne och ett spännande utflyktsmål. Ny arkeologisk och byggnadshistorisk forskning har hjälpt till att ge en bild av hur borgen en gång byggdes och användes. I takt med framsteg i undersökningen har flera äldre forskningsresultat givit vika åt nya frågeställningar. Det eviga forskningsobjektet Glimmingehus är fortfarande mycket av en gåta.

På jakt efter tomten

7 -8 december 2013, kl. 13, 14 och 15 På jakt efter Tomten - I år får du följa med på ett spaningsuppdrag efter tomten, julbocken och några andra figurer som kan dyka upp under julen! Vi går gemensamt in i den kalla borgen och tillsammans med guiden hittar vi spåret efter julens olika väsen. Vilka var de? Och när kunde de dyka upp. Spännande överraskningar utlovas under vägen! Vi avslutar tillsammans i Stekarehuset med något värmande och något gott. Förbokas!´
Entré:  Vuxen 90 kr, barn (7-16 år) 40 kr

Var?

Mellan Ystad och Simrishamn efter väg 9

GPS koordinater

N55° 30' 3", E14° 13' 51"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.