1864 köpte kronprins Oskar och hans hustru Sophia hemmanet Skabelycke för att bygga sitt sommarslott Sophie-Ro. Slottet stod färdigt året därpå men hade då bara en våning. När Prins Oscar blev kung (Oscar II) tio år senare genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende det har idag.
År 1905 byter slottet ägare. Oscar och Sophia ger bort slottet som bröllopsgåva när sonsonen Gustaf Adolf gifter sig med Margareta från England. Slottet behövde renoveras och väggar slogs ut samtidigt som de mörka färgerna byttes ut för att ge slottet en ljusare och luftigare atmosfär. Fram tills dess hade trädgården ingen framträdande roll på Sofiero. Den finns i huvudsak i närheten av slottet men i slutet av 1800-talet lät Oscar anlägga en större fruktträdgård. Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta är bägge mycket trädgårdsintresserade och det dröjer inte länge förrän en helt ny trädgård växer fram på Sofiero.
Margareta är växtkunnig och har en väl utvecklad känsla för färg och form. Tillsammans anlägger de stenpartier, planterar rhododendron, låter anlägga omfattande blomsterplanteringar och även ett köksland anläggs. De uppför ett växthus och anställer en riktig trädgårdsmästare. Det tar inte ens 15 år för dem att skapa en fantastisk trädgård.
Margaretha dör 1920 och efterlämnar make med fem barn. Gustaf Adolf blir dock sitt Sofiero troget och tillbringar somrarna där fram till sin död 1973. 1923 gifter Gustaf Adolf om sig med Lady Louise Mountbatten från England och 1950 blir Gustav Adolf kung av Sverige (Gustav VI Adolf) men trots plikterna finns det alltid tid för trädgården. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5 000 plantor med mer än 400 olika slags rhododendron. De flesta planteras i de bägge raviner som löper norr och söder om slottet.
När Gustaf VI Adolf avlider 1973 visar det sig att han testamenterat Sofiero till Helsingborgs stad. Helsingborgs stad har fortsatt att utveckla trädgården och mycket har hänt i den historiska trädgården sedan dess. Gustaf VI Adolfs rhododendron och Margaretas blomsterrabatter tillhör trädgårdens förnämsta attraktioner men med en fortsatt utveckling som sannolikt skulle ha varit uppskattat av Kungaparet.
Numera kan man även njuta av ett imponerande dahliakvartér, en lustträdgård och en spännande köksträdgård. Dronning Ingrids Duftende Have är alltid lika trevlig och 2005 lät Sofiero anlägga en ny jubileumsträdgård.
Park och trädgård sköts numera av Sofieros skickliga landskapsarkitekter och trädgårdsarbetare och 2010 utnämndes Sofiero till Europas vackraste park. Framför allt har rhododendronblomningen på våren en stor dragningskraft och att passa in besöket lagom till blomningen är en sport får många. Nu är det lite lättare att hålla koll på parken, för du kan följa det dagliga arbetet med växterna och deras omvårdnad på Sofieros Facebook, Sofiero på mittkulturkort.se och på Sofieros Flickr. Här läggs med jämna mellanrum ut bilder från parken, givetvis med specialbevakning på rhododendronblomningen under våren. Ett arbete som idag uppskattas av tiotusentals besökare varje år.
5 km norr om Helsingborg efter väg 111
GPS: N56°05' 07", E12°39' 45"
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.