Nästa artikel
Restips: Svaneholms slott
SKÅNE

Restips: Svaneholms slott

Publicerad 17 november 2013 (uppdaterad 9 augusti 2021)
På Söderslätt hittar du Svaneholms slott som började byggas 1530. Slottet har förutom en fascinerande historia även spöken som har skrämt många besökare. Missa inte storseansen nu den 19 november 2013!

Vi är i södra Skåne utanför Skurup där ett av Sveriges mest omtalade slott,  Svaneholms slott, ligger. Det började byggas 1530 av Maurits Sparre, i en stil som brukar benämnas gotisk renässans, på holme i Svaneholmssjön och Sparre övergav den numera försvunna borgen i Skurups by för att bosätta sig på denna vackra plats.

Omgivningarna skiftar från bördig slätt till kuperat boklandskap och oavsett vilken årstid du kommer hit har platsen sin tjusning.

Slottet har haft en rad ägare under årens lopp och 1611 tillföll Svaneholm Prebend Gyllenstjärna genom arv och köp. Axel Gyllenstjärna testamenterade slottet till sin systerson Axel Julius Coyet, men Axel Gyllenstjärnas syster Sofia lyckades få halva slottet genom en process. Denna halva köptes 1751 av Gustav Julius Coyet. 1782 ärvde Rutger Macklean slottet. 1816 ärves Svaneholm av Kjell Kristoffer Bennet som 1839 sålde det till Carl Johan Hallenborg. 1882 köptes det av Carl Augustin Ehrensvärd som 1935 sålde det till andelsföreningen Svaneholms slott.

Denna brokiga historia har gett upphov till en mängd legender. Bland annat sägs det att Vita damen går ett varv runt sjön varje natt mellan tolv och ett. Det lär vara så att denna dam sitter fången i en fängelsehåla, belägen under Svaneholmsjöns yta.
Det sägs också att en munk mördades i ett källarvalv och att han efter det ruskiga dådet blev inmurad i väggen. Nu går han igen. Som tur är, är munken vänlig och lär ha hjälpt serveringspersonalen att bära tunga bördor i källartrappen, en gång för länge sedan.

I museet kan det hända att det hörs pianomusik mitt i nätterna medan den hårige mannen ligger under sängarna och sträcker fram sin håriga arm efter besökarna. Tydligast är dock Svarta damen som vid sina sällsynta besök är lika tydlig som en levande människa medan mannen med slängkappan  har identifierats som Fredrik II av Danmark på jakt efter ungdomskärleken Anna Hardenberg. Men även vackra damen, en intrigmakerska som lär ha mördat sin make i slottet, och skytten som väcker folk på slottet med sina gevärsskott på nätterna dyker upp med jämna mellanrum.

En grupp mellanstadieelever var på besök och plötsligt kom tre flickor nedrusande från musiksalongen. Mycket uppskärrade berättade de att de sett en man med slängkappa röra sig till musiken. När flickorna kom in i rummet ställde sig mannen under kristallkronan och blängde på dem. - Det märkliga var att precis så berättar en av de sista grevinnorna på slottet om mannen med slängkappan. Och guiden hade inte berättat den historien för flickorna överhuvudtaget.

Trovärdigt eller ej så finns det en utställning om de spöken som somliga tror hemsöker slottet. Det har aldrig blivit vetenskapligt bevisat att det skulle existera några spöken på slottet, men många har haft upplevelser som de betraktat som spöklika och historierna är många och berättas med övertygelse.

Själva slottet består av en kringbyggd huvudbyggnad i fyra tegellängor. Äldst är längan med portgången. Planlösningen överensstämmer i huvudsak med senmedeltidens fasta stenhus, till exempel Glimmingehus. Övriga längor är byggda något senare och alla längorna hade från början tre våningar. De kreneleringar och de två blindvåningarna som finns på en av längorna tillkom 1694-1705.

Svaneholm har inte fått mycket av renässansens prydnadselement; de enda utsmyckningarna är trappgavlarna och den smala vita murfrisen som löper runt slottets utsida och slottets garnison var förlagd i ett avlångt rum i källaren. På första våningen finns riddarsalen och på den andra borgsalen, där damerna vistades. Vindsvåningen hyser ett skytteloft med skytte- och kastgluggar.

En av de största attraktionerna i Svaneholm slott är Mackleanrummet, som byggdes direkt när Rutger Macklean hade flyttat in i slottet 1782. I Mackleanrummet finns en utställning om Rutger Mackleans liv och verk. Där visas en del tillhörigheter till Macklean, såsom hans skrivbord, klocka, klädesplagg och framför allt hans bibliotek med de böcker som finns kvar. Bland övriga inventarier i Mackleanrummet kan nämnas enskifteskartan av 1785 och baronens golvur. På väggarna hänger porträtt av Macklean. I biblioteket fanns 700 volymer, men hälften av böckerna blev sålda på en auktion i Lund efter hans död år 1816. Bland de bevarade böckerna finns bland annat lantbrukslitteratur samt naturvetenskapliga verk. Dessutom finns en pedagogisk bok som handlar om hans intresse för skolan. Även politisk litteratur intresserade Macklean. Han var, för att vara adelsman, ovanligt radikal för sin tid. På hyllorna kan man hitta böcker på olika språk där den franska revolutionens idéer presenteras.

Sommartid ordnas konserter, utomhusvigslar och andra aktiviteter i parken.
Svaneholms slotts Gästgifveri & Festsalar är en välkänd etablerad restaurang sedan 1969, som år efter år har haft en hög erkänd gastronomisk profil och anpassat sig väl genom tiden, där fokus på att behålla det klassiska alltid har varit en grundsten. Så är du mer intresserad av en god måltid i slottsmiljö än spöken så finns även möjlighet till det.

Missa inte storseansen 19 november 2013!

Var med om en oförglömlig kväll med ”budskap från andra sidan” på Svaneholms slott tillsammans med mediumen Ewa Olsson och Monica Lindèn.

Kvällen börjar med värmande soppa på slottets borggård innan samlingen i slottets största sal Riddarsalen för seansen. Inga förkunskaper krävs.

Hur drivs slottet?

Svaneholms slotts andelsföreningen köpte Svaneholms slott 1935.
Föreningen har som mål att förvalta och vårda slottet med tillhörande byggnader och mark.
Föreningen ska tillhandahålla lokaler till Vemmenhögs Härads fornminnes- och hembygdsförening och dess verksamhet.
Vid årsskiftet hade man cirka 37 000 medlemmar.
Vemmenhögs Härads fornminnes- och hembygdsförening har sedan 1935 drivit slottets museum.
Föreningens ändamål är att arbeta för att kunskapen och känslan för hembygdens kultur- och naturarv förs vidare till kommande generationer och görs tillgängliga för alla.

Var finns Svaneholm?

Efter E65, halvvägs mellan Malmö och Ystad.

GPS-koordinater

N55°29' 57", E13°28' 48"

Det finns ingen camping eller ställplats i omedelbar anslutning till Svaneholms slott.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.