Nästa artikel
Bilen spionerar på dig
NYHETER

Bilen spionerar på dig

Publicerad 25 januari 2016 (uppdaterad 25 januari 2016)
Motormännen driver kampanj om att insamling av fordonsdata kan riskera den personliga integriteten.

Moderna bilar kan samla in utförliga data om bilägaren, saker som föraren kanske inte alltid vill dela med sig av.

Tyska motsvarigheten till Motormännen, ADAC, har gjort en undersökning om vad som registreras av olika bilar, en vanlig och en elbil. Exempel på information som går att spåra är var bilen parkerat, destinationerna i gps:en, samt bilstatus och körsätt. Med dessa uppgifter kan sedan biltillverkarna skapa riktade tjänsteerbjudanden baserat på förarprofilen som skapats. 

– Vi är kritiska till att de uppgifter om bilägarna som samlas in helt ägs och kontrolleras av fordonstillverkarna och att det saknas insyn om vilka uppgifter det handlar om. Vi anser att det är bilägaren som ska ha äganderätten till sina uppgifter och att dessa inte får användas utan informerat samtycke, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Kjellin oroar sig för att fordonstillverkarna har full kontroll över informationen. Om de inte gör uppgifterna tillgängliga för andra aktörer på servicemarknaden påverkas den fria konkurrensen och bilägarens möjlighet att välja det mest förmånliga erbjudandet.

Tillsammas med bilistorganisationer över hela Europa har Motormännen nu startat kampanjen #MyCarMyData för att öka allmänhetens medvetenhet om moderna bilars informationsinsamlingsmöjligheter.

– Det är viktigt att lagstiftningen gällande dataskydd följer med i utvecklingen och att vi inte kompromissar med den personliga integriteten, säger Erik Kjellin. 

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.