Nästa artikel
Nytt system varnar för fotgängare
NYHETER

Nytt system varnar för fotgängare

Publicerad 15 mars 2015
Kameratekniken utvecklas i snabbt tempo och med denna som bas följer nya säkerhetssystem. Nu lanseras personigenkänning för att minska risken för att köra på fotgängare!
Det är det femton år gamla företaget Mobileye som utvecklat kameratekniker för igenkänning av olika trafiksituationer.

Inom kort lanseras två nya system, ett för igenkänning av fotgängare samt ett för filkörning på väg utöver en rad system som finns sedan tidigare.

Systemet för personigenkänning hjälper föraren att upptäcka fotgängare som finns i bilens körriktning och kan riskera att bli påkörda. Systemet fungerar med en lins, stereosystem finns sedan tidigare, och identifierar löpande under körningen fotgängare och varnar vid kollisionsrisk. Den lättmonterade kameran placeras innanför vindrutan och styrs via en skärm eller smartphone.

Prisnivån för systemet är runt 800 euro och oss veterligen finns ingen svensk återförsäljare än.

Mobileye påstår sig vara ledande inom segmentet med situationsigenkänning, Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), med en lins och samarbetar med en rad bilföretag. Det är inte osannolikt att dessa nylanserade system kan komma att bli lika vanliga som backvarningssystemen är idag och det bara inom ett par år. Vill du efterutrusta din bil med systemet är det enkelt att göra och du kan använda din smartphone som skärm.  Det är uppenbarligen så att tekniken tar sjumilakliv just nu.

Företagets hemsida hittar du här där det finns flera videor som visar på olika system.


Kommentera: Tycker du att den här utvecklingen är bra och vad händer om tekniken falerar?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.