Nästa artikel
Nyckel kan hackas
NYHETER

Nyckel kan hackas

Publicerad 12 augusti 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
En hackare uppmärksammar på en mässa att våra bilnycklar egentligen inte är så säkra som de flesta av oss tror. Det visar sig att säkerhetesbristerna är så stora att det går att ta sig in med ett billigt hemmabygge.

Aftonbladet uppmärksammar problemet i en artikel och skriver att bilbranchen sedan 20 år känt att det går att hacka moderna bilar men bara ett fåtal fabrikanter har gjort något åt problemet.

Orsaken till uppmärksamheten är att Samy Kamkar i helgen visade en billig sändare, RollJam, på säkerhetsmässan DefCon i Las Vegas. Nyckeln kan öppna låsen på många nyare bilar och det krävs inte ens någon avancerad teknik för att bygga nyckeln, de allmänt tillgängliga delarna kan köpas i en vanlig elektronikbutik för bara 30 dollar rapporterar Wired.

Alla detaljer runt konstruktionen är inte offentliggjorda men grundprincipen för dagens trådlösa nycklar är att de använder sig av ett system med rullande koder. Varje gång du använder din nyckel skickas en unik kod och varje kod går bara att använda en gång.

RollJam blockerar signalen då bilägaren försöker öppna dörren med sin bilnyckel och ägaren trycker återigen på sin nyckel. Rolljam skickar i samband med detta den gamla koden till bilen och stjäl den nya. På så vis har RollJam etablerat kontakt med låset på bilen och har en låskod som går att använda för att låsa upp bilen när fordonsägaren gått iväg från sin bil.

Det märkliga är att säkerhetsbristen inte ens är någon som upptäckts nu även om ännu ingen visat på problemet som Samy Kamkar. Det finns dock ett system som motstår hackningen genom att varje kod har ett kort ”bäst före datum”, men, som vi inledde med, det använder sig inte många fabrikanter av.

Hela Aftonbladets artikel hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.