Bild
Nästa artikel
RESTIPS

Låt påsken bli präglad av nära upplevelser

Publicerad 1 april 2020 (uppdaterad 1 april 2020)
Påsken kan ge en möjlighet att utforska det nära på ett sätt som kanske inte var planerat nu när skidorterna begränsar eller stänger ned sin verksamhet.
Allt fler rekommenderar nu att inte resa till orter där många människor samlas, något som nog kan anses vara klokt. Det kan också få bli en anledning till att utforska hemortens omgivningar med en nyfikenhet som oftast bara ges till det mer exotiska, det mer avlägsna. För de som bor i södra Sverige kan en tur runt om i Skåne vara ett alternativ för där finns mycket att upptäcka och boendet har man ju med sig, något som i sig är relativt säkert.

Ett ställe som är värt ett besök är vattenfallet i Degeberga, det som var med i filmen Änglamark. Den härliga bokskogen är snart i lövsprickningen då området får sitt magiska ljus som gör promenaden till något alldeles extra.

Andra områden i landet har sina pärlor även om Skåne generellt har hunnit få lite mer vår så här tidigt på säsongen. Poängen är dock att inte köra för långt bort utan att ta chansen att uppleva det nära, det vi sällan ägnar alltför mycket uppmärksamhet.

Ett sådant ställe att utforska är Fagerås med sina påskliljor. På sitt sätt kan det jämföras med tulpanerna i Holland. Alla har sett tulpaner men när de är så många blir det till en upplevelse utöver det vanliga och snart kan Arne Andersson åter blicka ut över miljoner påskliljor på sina kuperade marker, slåtterängar och åkrar runt gården. Här lyser det gult och vitt i veckor och det är en blomsterprakt som förmodligen bara finns här om vi håller oss till Sverige. Har du inte varit där finns all anledning att göra det i år.

Tranorna vid Hornborgasjön är också värda lite uppmärksamhet. Även här kan besöket ske utan några större folksamlingar eftersom vårt egna boende ger goda möjligheter till avskildhet utan att det förtar trandansens magik.

Vätterns omgivningar är alltid natursköna och erbjuder många möjligheter året runt. Eller varför inte besöka området runt Kinnekulle när ramslöken blommar och den magiska doften sprids över nejden. Inte minst är det ett utmärkt resmål på ramslökens egen dag som 2020 infaller den 7 juni. Men dessa resmål kräver nog ändå lite längre gången vår än nu i påsk liksom Vallevägens oemotståndliga charm när äppelträden blommar.

Har du några pärlor i dina omgivningar? Alldeles säkert vågar vi påstå. Ta tillfället i akt och utforska dem! Kanske blir det så att sommaren får bjuda på betydligt fler näraliggande resmål, något som inte alls behöver vara någon begränsning för stora upplevelser.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.