Bild
Nästa artikel
EVENEMANG

Fira husdjuren på lördag

Publicerad 2 oktober 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Den 4:e oktober är det världsdjurdagen och av den anledningen har Canon och den världskände djurfotografen Paul Walker satt ihop åtta bra tips för husdjurfotografering som alla kan ha nytta av.

Världsdjurdagen handlar om att uppmärksamma och fira våra husdjur, från tamråtta till häst och allt däremellan. Den här dagen skapar tillfälle att lite extra reflektera över all glädje som djuren ger oss varje dag.

De senaste fem åren har konstiga bilder på husdjur varit en växande trend och alla dessa katt-selfies och utklädda hundar återspeglar vilken stor roll husdjuren spelar i våra liv. Så för att fira Världsdjurdagen har Canon ”teamat” ihop sig med en expert på husdjursfotografering – Paul Walker. www.pawspetphotography.co.uk. Tillsammans har man satt ihop några roliga, handfasta tips som kommer att hjälpa dig att ta ännu mer minnesvärda bilder på ditt husdjur.

Pauls talang för husdjursfotografering har uppmärksammats flertalet gånger. 2012, vann han pris som the ‘Scottish Master Pet Photographer of the Year’ för femte året i rad och utsågs också senare till ‘Pet Photographer of the Year’ av internationella MPA awards. Pauls passion för fotograferandet går ända tillbaka till hans barndom där familjens hundar, katter, kaniner och marsvin ofta fick agera modeller. Paul och hans arbete har uppmärksammats en hel del i media och han har varit med både i TV, radio samt tidningar över hela världen.
 

Tips för husdjursfotografering

1.  POSERANDE DJUR

Om ditt husdjur vet om att en belöning väntar är de oftast villiga att posera för kameran och detta gäller framförallt hundar. För maximal effekt – placera ditt husdjur i centrum och ta en närbild. Ett litet tips: placera dig själv under djurets ögonlinje. På så sätt kan du fånga dess nyfikna blick nedåt i kameran, och resultatet blir en söt och rolig bild.

2.  ACTIONBILDER
En stadig hand och tålamod är viktiga ingredienser för actionfotografering. Man placerar nästan alltid sig själv lite på sidan om när man ska fotografera ett djur som kommer rusande i full fart. Testa något nytt och placera dig rakt framifrån istället. På så sätt får bilden ett annat uttryck och känslan blir mer intim. Kom ihåg att det alltid är värt att testa olika vinklar - en ny vinkel kan ge dig just “den där” perfekta bilden. 

3.  FÅNGA BLICKEN
“Ögon är själens spegel” brukar man säga och detta stämmer definitivt när det handlar om att fotografera djur.  Ett djurs blick säger och betyder ofta väldigt mycket för ägaren( i de flesta fall att de vill något) så det är en viktig egenskap att fånga. Ha som regel att alltid fokusera på ögonen. I bildexemplet är ljuset fokuserat på katten och detta förstärker ögonens färg och ramar in ansiktet perfekt så att kattens karaktär framhävs

4.  LEKFULL BAKGRUND
Bakgrunden kan göra mycket för att ge din bild ytterligare en dimension. Använd gärna platser som betyder något speciellt för dig eller ditt husdjur, exempelvis en favoritplats längs promenaden eller en hörna i trädgården. Vatten kan vara en perfekt scen för ditt foto; färgen, rörelserna och reflektionerna. Grunt vatten är oftast enklast att jobba med och särskilt hundar brukar gilla det. Kom ihåg att du fångar minnen, men du är också med och skapar dem.

5.  HUSDJURETS PERSONLIGHET
Husdjur kommer i alla storlekar och former och så även deras personlighet. En sak som du har till fördel mot en professionell husdjursfotograf är att du känner ditt djurs humör och dess nycker. Med detta i åtanke kan du alltid spela på personligheten för att locka fram ett mer uttrycksfullt foto. Fundera över vad det är du gillar bäst; är det den där nyckfulla sidan eller latheten? Oavsett så ger dig fotograferandet det perfekta alibit för att locka fram det.

6.  DJUR & BARN
Att föra samman djur och barn anses i många fall kunna leda till en mindre katastrof, men med lite övning och tålamod kan slutresultatet bli riktigt känslomässigt. Barn och djur har en tendens att distrahera varandra för att de är så lekfulla, så fotografera gärna utomhus där det finns gott om utrymme för lek. Tänk på att inte hålla på för länge, då kommer du att tappa deras uppmärksamhet. För att hålla husdjuret på gott humör kan det hjälp att sticka till dem en belöning då och då, så att du hinner få de bilder du är ute efter.

7.  KONTRASTER
Precis som vi behöver våra husdjur vila. Dessa lugna stunder är utmärkta fotoögonblick eftersom de då är avslappnade och relativt stilla. Försök att fånga dem mot en lugn bakgrund som står i kontrast till deras egen färg. I bilden nedan framträder den vita hunden perfekt mot den bruna soffan, medan en brun hund inte alls gjort sig lika bra i den miljön. Rätt belysning är viktig men undvik blixt för att inte väcka den som sover.

8.  VAR LEKFULL
Att addera till lite lekfullhet fungerar i de allra flesta fall. Använd dig av leksaker för att hålla uppe energin och lekfullheten och för att addera till roliga element i dina bilder. Du behöver inte bara hålla dig till djurleksaker, testa med glasögon, hatt, fluga – det är bara din egen fantasi som sätter gränsen. Använder du dig av rekvisita kan det dock vara bra att spara det till slutet av din session, då ditt husdjur lätt distraheras.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.