Nästa artikel
Kamera Fujifilm FinePix S1
PRYLAR

Kamera Fujifilm FinePix S1

Publicerad 8 januari 2014 (uppdaterad 9 januari 2014)
Just nu duggar tekniknyheterna tätt och det gäller allt från gps, nya smarta tv-skärmar till kameror. Det kan därför vara värt att titta på vad dessa nya produkter kan om du är på gång att köpa nytt. Fujifilm kommer exempelvis med en extra oöm kamera som kan mycket.
Nya Fujifilm FinePix S1 är en väderskyddad allt-i-ett kamera med robust konstruktion som klarar av många olika fotograferingsmiljöer och situationer. Kameran har ett extremt zoomomfång på hela 50x med en brännvidd motsvarande 24-1200mm och en kraftfull 5-axlig bildstabilisering. Du kan även ange vilket format du vill fotografera i och visar du alltid bilderna på en widescreen-skärm så kan du välja det. Det ovanligt breda brännviddsomfånget innebär att du kan ta bilder inne i vagnen likväl som telebilder i naturen, möjligheter som vi i redaktionen uppskattar.

FinePix S1 tar stillbilder i 16 megapixels upplösning, spelar in video i Full-HD med upp till 60 bilder/s, har elektronisk sökare och vinklingsbar LCD-skärm samt inbyggd Wi-Fi för fjärrstyrning och trådlös överföring av bilder. Kameran har också intervallfotografering, flera avancerade fotofilter samt panorama och fotografering i Raw-format. Prisnivån på 4 500 kronor verkar med hänsyn till specifikationerna rimlig för oss som yrkesfotograferar med ännu dyrare kameror.

Fujifilm hävdar att denna kamera är världens första helt vädertätade så kallade bridge-kamera. Bridge-kameror är en nyare grupp av kameror som kombinerar en del av systemkamerornas fördelar med optisk kvalitét och fotograferingsmöjligheter med smidigheten hos kompaktkamerorna. Fotograferar du lite mer, men ändå inte så mycket att du vill ha systemkamerornas totala flexibilitet, så är det här en mycket intressant kameragrupp. Vi har inte kunnat provfotografera med denna men med lite tur kanske vi får låna en till mässan i Kista för att se om Fujifilms pressmeddelande stämmer.

Det som Fujifilm hävdar och som gör denna kamera värd att ta upp här är vädertätningen. Det betyder att du kan använda den i både regn och dammig miljö, därav Fujifilms närmast övertydliga reklambild med kameran olämpligt liggande i sanden. I vårt klimat känns kanske den ovanliga fukttätningen viktigare och det ska den enligt Fujifilm klara på motsvarande bra sätt. Det är egenskaper, om kameran håller vad Fujifilm lovar, som är mycket vettiga för oss som är mycket ute och rör på oss och något som kan vara värt att betala någon krona extra för.  Inte förrän du kommer upp i systemkamerornas dyrare segment får du motsvarande fuktegenskaper.

En annan praktisk funktion är att du kan ladda kameran via usb. Det finns betydligt mer information på Fujifilms sida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.