Nästa artikel
Tunnel mellan Finland och Estland på gång
NYHETER

Tunnel mellan Finland och Estland på gång

Publicerad 12 februari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
En tunnel mellan Helsingfors och Tallinn går nu in i nästa skede och blir den verklighet som tänkt 2030 skulle det kunna gå att köra bil mellan Helsingfors och Tallinn på en halvtimme.

EU, Finland och Estland tar nu nästa steg mot förverkligandet av en tunnel under Finska viken mellan Helsingfors och Tallinn. Precis som Sverige önskar sig Finland en fast väg- och tågförbindelse med kontinenten.

För Sveriges del så har tunneln mellan Rödby och Puttgarten precis dragits igång vilket ger en smidigare vägförbindelse med östra delarna av Tyskland.

En nyss publicerad utredning visar att tunneln under Finska viken skulle öka konkurrenskraften i både Finland och Estland på sikt. Utredningen som Sweco, Kohateam och Finantsakadeemia har gjort beställdes av de finska och estniska trafikmyndigheterna.

I utredningen har man fokuserat på om tunnelbygget är tekniskt genomförbart och vilka ekonomiska förutsättningar som gäller.

- Det här är det mest konkreta steg som har tagits sedan idén om Tallinntunneln föddes. Visst skulle det löna sig att utreda tunneln, åtminstone om planeringen av Rail Baltic (järnvägen) också går vidare, säger Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör i Helsingfors till Finlands Radio.

Rail Baltic är en planerad järnvägsförbindelse från Tallinn till Mellaneuropa. Om Rail Baltic byggs kommer det bara att ta ungefär två och en halv timme att åka tåg från Helsingfors till Warszawa.

Den preliminära prislappen på tunneln är 9-13 miljarder euro. Och enligt utredningen borde 40-50 procent kunna finansieras med statliga pengar och EU-bidrag.

Utredningen som Sweco, Kohateam och Finantsakadeemia har gjort beställdes av de finska och estniska trafikmyndigheterna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.