Bild
Nästa artikel
NYHETER

Telia tar bort utlandssurf för mobilt bredband

Publicerad 6 maj 2017 (uppdaterad 10 maj 2017)
Telia tar bort möjligheten att använda mobilt bredband utomlands och erbjuder inte uppgradering som exempelvis Tele2. Detta är en följd av de nya EU-reglerna som förbjuder extra roamingavgifter inom EU.

Telia stoppar sitt mobila bredband för att användas utomlands, så kallad roaming, rapporterar Expressen. Någon prisjustering i samband med detta sker inte men Telia ökar surfpotten i Sverige. Detta gäller de som har ett separat abonnemang till sin surfplatta men det ska enligt nuvarande information vara möjligt att dela telefonens internetuppkoppling.

Förändringen skedde i samband med att Telia justerade sina abonnemang förra månaden, säger företagets pressansvarige Inger Gunterberg till SR.

– I samband med att vi lanserade den såg vi över alla våra erbjudanden för mobila tjänster och beslöt att just det mobila bredbandet kommer man inte kunna roama med utan det gäller enbart i Sverige, säger Inger Gunterberg. 

De nya reglerna om surfning i EU träder ikraft den 15 juni i år och avsikten med dessa är att mobilen som princip ska kunna användas på samma villkor som hemma vilket även gäller surfning men operatörerna får införa begränsningar mot oskälig användning och de kan spärra roaming helt. Bolagen får dock inte ta ut extra avgifter för roaming utomlands, vilket tidigare har gett dessa stora intäkter. Det kan även noteras att svenska mobilabonnemang inte får användas i obegränsad tid utomlands, något som kan drabba de som vistas utomlands en hel vinter.

Olika operatörer har hanterat situationen på olika sätt men Telia är inte ensamma om att stoppa utlandssurf. Sedan tidigare tillåter inte Tele2 utlandssurf med mobilt bredband men de har möjlighet att komplettera med ett extra sim-kort till mobilabonnemanget vilket gör att det går att surfa utomlands med surfplattor och datorer. Telia anger dock att det inte blir möjligt att köpa till roaming med mobilt bredband.

Tre anger till SR att de hänvisar till mer information nästa vecka. Även Telenor ska komma med ny information nästa vecka men säger att roaming kommer att fungera även med surfplattor och datorer.

Kunder som måste komma åt nätet när de reser får använda andra alternativ, säger Inger Gunterberg till SR. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.