Bild
Nästa artikel
PRYLAR

Telia Sense inte för husbil eller husvagn

Publicerad 12 april 2017 (uppdaterad 12 april 2017)
Telia Sense heter en wifitjänst som saluförs för att kunna surfa i bilen. Men för fritidsfordon är den ingen bra investering. Det går nämligen bara att surfa medan man kör.
I vårt kommentarsfält skrev en läsare om att han köpt tjänsten för att "titta på tv och för vissa arbetsuppgifter på firman". Vår läsare upptäckte dock snart nog att detta inte var vad produkten erbjöd. Vi beslöt oss därför att lyssna med Telia och bereda dem möjlighet till genmäle.

hemsidan marknadsförs surftjänsten så här:

Blås nytt liv i din bil med Telia Sense. För bara 99 kr/mån får du wifi med 20 GB surf, parkeringsvarningar, körhistorik – och mycket mer. Allt sköts via en mobilapp.
För att använda tjänsten behöver du en liten hårdvara till din bil och ett abonnemang. Just nu kan du spara 1 495 kr om du köper hårdvara och abonnemang som paket med 24 månader bindningstid.


Problemet är att produkten är programmerad så att den inte fungerar med avslagen tändning vilket gör att tv-tittandet i så fall får ske av någon annan än föraren då det får anses olämpligt att titta medan man kör.

Läsaren skrev:

Jag köpte en sådan 1495kr efter att ha talat med Telia om att jag skulle använda den i husbilen bl a för att titta på tv och för vissa arbetsuppgifter på firman. Svaret blev att det går alldeles utmärkt.

I det svar vi fick via Telias presschef skrev de så här:

Jag har läst ditt mail och tyvärr verkar det som att den som lämnat kommentar fått fel information kring Telia Sense när det avser just Wifi. Telia Sense kostar 99 kr/mån och du får bland annat wifi med 20 GB surf, parkeringsvarningar, körhistorik – och mycket mer. Allt sköts via en mobilapp där tjänsten är designad till att samtliga funktioner i appen ska fungera hela tiden. När det avser just Wifi så är den endast tillgänglig när bilen är igång. Wifi slås av fem minuter efter att bilen stängts av för att säkerställa att bilbatteriet inte dras ut.

Det framgår inte på Telias hemsidas "förstasida" om tjänsten att den bara fungerar under färd. Vår läsare hävdar att han inte heller fått informationen muntligt på direkt förfrågan.

Vi hittade följande text om hur denna wifi fungerar men då var vi tvungna att gå från huvudsidan nedanför "vanliga frågor" till "hur fungerar" och därefter välja "wifi".

”För att ansluta dina mobila enheter till bilens wifi går du till listan över tillgängliga nätverk där du ser nätverksnamnet. Under ”Wifi” i appen hittar du namnet på nätverket samt lösenordet. Wifi är endast tillgängligt när bilen är igång och du kan ansluta upp till 5 enheter samtidigt. Hastigheten beror på Telias mobilnätstäckning på den aktuella platsen och antalet anslutna enheter.”
 
Huruvida vår läsares uppgift om att han inte sett detta och/eller blivit felinformerad av Telias försäljare kan vi inte fastställa. Klart är dock att produkten inte lämpar sig för husbilar och husvagnar då internet inte fungerar med avslagen tändning "för att säkerställa att bilbatteriet inte dras ut".

Det må vara ett godtagbart skäl men informationen får inte vara gömd eller undanhållas köparen, i synnerhet om hans uppgift att ha beskrivit användningsområdet till försäljaren är korrekt.

Vår läsare skriver följande:

Har sedan dess talat med Telia som har lovat åtgärda saken men kan inte säga när för det är en programmeringshistoria som Telias utvecklare har beställt av sensetillverkaren, för annars är den ju värdelös.

Just den delen av vår läsares fråga lämnar dock Telia idag, efter en veckas svarstid, inget svar på. Däremot skriver vår läsare idag i vårt kommentarsfält

Idag fick jag äntligen tala med en handläggare på Telia Sense. Telia är så stora att de bryr sig inte särskilt mycket om en enskild kund som ringer och klagar utan rekommenderar bara att jag i appen kan säga upp mitt abonnemang om jag inte är nöjd. Samtidigt erkände denne handläggare att det är tänk att kunna användas av de övriga i bilen under färd och inget annat. Så varför talar inte Telia om detta på sin hemsida att nu kan du köper Telia sense så att dina barn och övriga medpassagerare kan ha sysselsättning under färd.

Det ska bli intressant att se hur Telia hanterar läsarens reklamation. Hör gärna av dig om även du råkat ut för motsvarande problem.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.