Nästa artikel
Kabes vd optimistisk: ”Vi har sett botten”
Nyheter

Kabes vd optimistisk: ”Vi har sett botten”

Publicerad 2024-08-16 08:34 (uppdaterad 2024-08-19 08:21)
Mikael Blomqvist avslöjar Kabes planer inför 2025.

Det är få nyheter på plats, men positiv stämning när svenska husbils- och husvagnstillverkaren Kabe presenterar 2025 års nyheter vid Hooks herrgård utanför Jönköping.

Under juli ökade försäljningen av husbilar i Sverige för första gången på mycket länge. Den steg med 37 procent jämfört med samma period förra året.

– Marknaden minskar för husvagnar, men ökar lite för husbilar. Jag tror vi har sett botten, säger Kabes vd Mikael Blomqvist.

Han vågar hoppas att försäljningskurvan har vänt och är på väg uppåt igen. 

– Men det kommer att bli ett kämpigt år. Det kommer inte gå så fort att jobba upp det, säger han.

Mikael Blomqvist, vd för Kabe, är försiktigt optimistisk efter några år med minskad försäljning.

Företaget går också framåt i Tyskland. Det senaste året har Kabes husbilsförsäljning ökat med 8,8 procent och försäljningen av husvagnar med 2,2 procent på den mycket konkurrensutsatta tyska marknaden.

Alltså laddar Kabe för att stärka produktionslinjen, bland annat har man köpt en ny CNC-maskin.

– Vi investerar för att klara en uppgång i marknaden, säger Mikael Blomqvist.

Tyvärr finns ännu inga nyheter färdiga att titta på – allt är fortfarande på planerings- och produktionsstadiet. Men vad som är på gång är klart, som Husbil & Husvagn tidigare berättat om. Bland annat gör gamla favoriten Kabe Travel Master Classic 740 comeback. I dag har Kabe inte någon husbil i mer modest prisklass – och det behövs.

– Classic försvann 2022 men nu tar vi tillbaka den. Marknaden i dag är mer prispressad. Vi har i dag ingen motsvarighet till Classic. Det måste vi ha annars tappar vi kunden, den kommer att finnas i handeln i november, säger Mikael Blomqvist.

Grundpriset för den blir 1360000 kronor. 

Det är något under den andra husbilsnyheten Novum Compact, som namnet antyder är det en smalare och kortare version av den befintliga modellen. Den kommer att gå på 1441000 kronor i grundpris och tillverkas vid fabriken i Tenhult i detta nu.

Den stora nyheten är annars modellen Kabe Ri810 med bakhjulsdrift. Något som efterfrågas, speciellt i Norge enligt Mikael Blomqvist.  Produktionen av den beräknas börja i tidigt 2025. Grundpriserna blir 2484000 kronor i utförandet Crown och 2765000 för Imperial.

Ytterligare några nyheter:

Kabes husvagnar har uppdaterats med nya kök, snygga svarta detaljer och en smart tv-lösning som ger utrymme för upp till 32-tums skärm. Men det kommer inga nya modeller till 2025.

Kabe Vans har också en ny tv-lösning, den dölja i ryggen på soffan.

Med på visningen är också Affinity 3 som vi presenterat kort tidigare. Mer om den kommer i en artikel senare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.