Nästa artikel
Populär comeback bland Kabes nyheter
NYTT 2025

Populär comeback bland Kabes nyheter

Publicerad 2024-08-12 09:46 (uppdaterad 2024-08-15 16:28)
Classic gör comeback. Ny husbil med tvillinghjul. Kortare Novum och uppdaterade kök i husvagnarna är några av alla nyheter från svenska Kabe.

Kabes husbilar

Till modellåret 2025 lanserar Kabe ett gäng nyheter. Bland annat uppdateras garaget i alla helintegrerade modeller för att ge ett rymligare utrymme. Lastluckorna har blivit större och mäter nu 118x95 cm (gäller ej 790-modellerna och Imperial 910 GB/QB). 

Alla husbilar som byggs på MB Sprinter uppdateras med nya säkerhetssystem. För de helintegrerade husbilarna innebär det att de nu får Active Lane Keeping Assist (hjälper till att hålla bilen i rätt körbana), Crosswind Assist (ger sidvindsstabilitet) och Tire Pressure Monitoring (övervakar däcktrycket).

OBS: bilden är ett montage.

Bland modellnyheterna på husbilssidan är en comeback först ut. Nämligen Kabe Travel Master Classic 740 som är byggd på Fiats nya chassi. Den har 140 hästar och 8-stegad automatlåda och husbilens längd är 7,4 meter. Modellen fanns tidigare i produktion mellan år 2015 och 2022.

Classic kommer i tre planlösningar LXL med fransk bädd, LGB med långbäddar och T med långbäddar plus badrum längst bak. Som standard kommer Classic med en totalvikt på 3,5 ton vilket gör att även personer med vanligt B-körkort får köra den. Önskas kraftigare motor och mer lastvikt finns heavypaket med totalviktshöjning som tillval. 

Kabe Novum.

Kabe Novum är en halvintegrerad bil byggd på Mercedes Sprinter och med AL-KO-chassi. Till 2025 kommer den i en mer kompakt version som är 29 centimeter kortare och 15 cm smalare än tidigare. Det ger en ny totallängd på 716 cm och bredden blir 224 cm. Totalvikten på Novum Compact är även här 3,5 ton men heavypaket finns som tillval. Modellen kommer i två planlösningar, LXL med fransk bädd och LGB med långbäddar.

Det som skiljer inredningsmässigt jämfört med nuvarande Novum är att kylskåpet har blivit smalare och att taksäng inte finns som tillval. I övrigt har båda modellerna face-to-face-soffor och ett rakt kök med gasolspis och fläkt. 

Nästa nyhet är Kabe Ri810 LQB som är en helintegrerad husbil med tvillinghjul bak och bakhjulsdrift. Tack vare tvillinghjul, dvs två hjul i bredd på samma axel, ger det möjlighet till att dra ett tungt släp bakom husbilen. 

Dragvikten är upp till 2 ton. Tågvikten ligger på 7 ton (den högsta tillåtna sammanlagda bruttovikten för bil och släp). Modellen, som byggs på Mercedes Sprinter med Mercedes eget chassi med rambalkar, kan fås med motor med 190 hästkrafter som tillval.

Kabe Ri810 kommer finnas i både Imperial- eller Crown-utförande. Planlösningen LQB innebär queenbed, vinkelkök, nedsänkbar dubbelsäng, och kombinerad toalett och dusch.

Kabe Van har fått ny exteriör design för en mer sportig look och tillvalet offroad-paketet har utökats med ett sidosteg. I det tillvalspaketet ingår även 18-tums offroad-däck och fälgar, skärmbreddare och kraftig frontbåge.

Invändigt så finns nu ett höj- och sänkbart tv-fäste vid sittgruppen. Ett knapptryck är det enda som krävs för att hissa upp tv:n. Färskvattentanken blir på 91 liter.

Kabes husvagnar

Alla vagnar har fått ett tv-stativ som är placerat på väggen innanför dörren och som kan vridas ut. Tack vare nya designen är det möjlig att ha en tv på upp till 32 tum. Alla 2025-vagnar får dessutom ett stort kylskåp från Thetford som standard.

Köket i alla Kabes vagnar får till 2025 en översyn. Rena linjer, mindre framträdande gavlar och lister ger mer sömlösa övergångar. Kökslådorna har svarta handtag och på Royal och Imperial sitter en distans nere vid golvet med belysning. 

Imperial-vagnarna får samma exklusiva köksblandare som Imperial-husbilarna fick till 2024. En annan nyhet som Kabe är först med på husvagnssidan är spishällen "gas under glas" som återfinns i Imperial-serien. Spishällen har två gasolbrännare och en induktionsplatta, allt gömt under en slät spishäll.

Ett nytt vinkelkök finns som tillval till modellerna 560 XL och 600 XL i serierna Ädelsten, Royal och Imperial. Till Ädelsten och Royal finns en ny modul med vinkelspis till de mindre köken.

Kabe Estate med ny sportig exteriör.

Köket i Estate får en rak spis med tre brännare.

På husvagnssidan har Kabe fem serier där Estate-serien är instegsvarianten som riktar sig till nyblivna campare. Till 2025 får Estate en ny sportig exteriör med mer svepande linjer och 3D-känsla. Estate-serien finns i 13 planlösningar.
Invändigt har vagnen också fått en översyn. Köket uppdateras med en rak spis med tre gasolplattor. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.