Nästa artikel
Här kör du säkrast på semestern utomlands
NYHETER

Här kör du säkrast på semestern utomlands

Publicerad 13 april 2019 (uppdaterad 13 april 2019)
Hur står sig länderna inom EU sinsemellan när det gäller trafiksäkerhet? Skillnaderna är stora och Sverige toppar inte listan framgår av den årliga rapport som EU tar fram.

Även om Norge inte är med i EU skrev vi för ett tag sedan om att de var säkrast i Europa när det gäller risken att omkomma i en trafikolycka men eftersom EU:s lista Road Safety bara tar upp medlemsstaternas statistik så lämnar vi med detta Norge bakom oss.

Det ska också noteras att EU är ett trafiksäkert område. Ingen annan region når upp till denna trafiksäkerhet så vi kan nog känna oss ganska trygga oavsett vilket av länderna vi färdas i men Sverige är inte bäst i klassen och utvecklingen 2018 var allt annat än munter. Då konstaterades att den så kallade nollvisionens mål blev mer avlägsen. Inte heller ska förarens eget beteende underskattas, mycket kan göras på ett personligt plan för att minska risken men sådant tar inte övergripande statistik hänsyn till.

I EU omkom 25 100 personer under 2018 vilket ger snittsiffran 49 omkomna per miljon invånare. Målet som EU satt upp är en halvering av antalet omkomna mellan 2010 och 2020 men dit kommer man inte att kunna nå med 2018 års siffror som grund. Minskningen sedan 2010 vid utgången av 2018 är 21 procent. Ur detta perspektiv har Grekland, som nästan halverat sina tal, Litauen och Portugal betydligt bättre resultat och är de bästa länderna på att förbättra trafiksäkerheten i EU.

Ju yngre man är desto större är risken att omkomma. Åldersgruppen 18–24 år, vilken utgör åtta procent av befolkningen, står för 13 procent av de omkomna. Motsvarande överrepresentation bland unga har under lång tid även varit fallet i Sverige.

Det är säkrast att köra på motorvägarna där åtta procent av dödsolyckorna inträffade, 38 procent i stadstrafik och resterande 54 procent på övriga vägar.

Säkraste landet är Storbritannien, Sverige är femma och däremellan hittar vi EU:s näst bästa resultat i Danmark sedan Irland och Nederländerna. I andra änden av skalan hittar vi Rumänien, Bulgarien, Lettland, Kroatien och Polen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.