Nästa artikel
Emelie & Simon är glada trots sjukdom på resan
Nyheter

Emelie & Simon är glada trots sjukdom på resan

Publicerad 5 november 2023
De lämnade Sverige för sin första husbilsresa i Europa. På sex veckor har de varit på sjukhus sju gånger men är trots det vid gott mod. Här är deras bästa tips.

De hade gjort alla förberedelser för att åka ut i Europa och vara borta i nästan ett år, men fick en annorlunda start på resan än vad de förväntat sig.

Emelie Lövqvist och Simon Boldt hade sagt upp jobb och lägenhet i Jönköping och var redo för en lång resa i Europa med husbilen de köpte i våras. Reseförsäkringen var utökad och EU-kortet var självklart medpackat. Och EU-kortet har de fått stor användning av det under deras hittills sex veckor långa resa. Läs mer om EU-kort här!

När Husbil & Husvagn tar en videointervju med paret befinner de sig i Kroatien och satsar på en återhämtning efter sin otursamma start på Europaresan.

Det började med ren och skär otur när de befann sig på ett badhus i Tyskland och Simon råkade slå i axeln så pass olyckligt att han behövde uppsöka ett sjukhus. De sökte på internet var närmsta sjukhus fanns. Läs mer om vård i Tyskand här!

– Allt gick väldigt smidigt. Det var inga problem att få hjälp och det gick bra med engelskan, berättar Emelie Lövqvist.

Medan de fortfarande befann sig i Tyskland började en lång sjukdomstid för Emelie.

– Jag hade feber som kom och gick i nästan två veckor innan jag uppsökte en doktor, även denna gång var det enkelt att få hjälp. De tog bland annat blodprover som visade på infektion. Därefter gjordes flera undersökningar med röntgen, ultraljud, EKG med mera utan att hitta någon direkt orsak, berättar Emelie.

– Det märks att det är en annan kultur än inom den svenska vården. Det är mer fokus på ”nu ska vi fixa det trasiga” och ingen som reagerar med medkänsla på tårar av smärta, konstaterar hon vidare.

Nä, nu börjar jag bli knäpp, har jag blivit inbillningssjuk?!

De reste vidare och kom slutligen till Kroatien när Emelies feber blev värre igen.

– Samtidigt som jag skulle in på en ny undersökning så började jag få jätteont i foten. Jag tänkte att ”nä, nu börjar jag bli knäpp, har jag blivit inbillningssjuk?”. Så mitt haltande försökte jag dölja, skrattar Emelie som gick från doktorn med en dunderkur antibiotika.

Men det onda i foten gav inte med sig.

– Det visade sig sedan på en ny röntgen att hälsenan var av så jag fick gips och kryckor. Det konstaterades även att jag hade en dubbel infektion i kroppen. Så antibiotikan har gett effekt och nu har jag varit feberfri i tre dagar, berättar Emelie.

Eftersom paret hela tiden har befunnit sig inom EU har det inte varit något problem för dem att få vård på sjukhus och de är överlag nöjda med hur vården har funkat. Deras tanke var att åka vidare söderut mot Grekland, men så länge gipset är kvar stannar de i Kroatien så de inte behöver åka ut ur EU.

– Förhoppningsvis får jag snart ta bort gipset och fortsätter må bra. Då kommer vi resa vidare till Grekland. Till och med jag som inte har någon överdriven upptäckarlust vill ut och resa runt nu, skrattar Emelie.

 

Emelie framför husbilen Frankie med kryckorna och gipset höjda.

När man är två som väljer att göra en sådan här resa påverkar det båda när den ena blir sjuk.

– Jag får lyfta Emelie ut och in i bilen varje gång, berättar Simon med ett leende.

Tack vare bra kommunikation är paret duktiga på att ändå se till att båda får bra dagar så att inte allt bara blir en väntan tills sjuktiden är över.

– Vi har båda jobbat mycket med vårt tankesätt och väljer inte att tänka att vi blir ”drabbade av livet” utan vi önskar att alla kunde känna och förstå att det är man själv som ansvarar för hur man väljer att reagera på saker som händer en, säger Simon och får medhåll av Emelie.

– Vi brinner för denna typ av frågor! Vi tycker det är jätteviktigt att man medvetet väljer hur man vill att ens liv ska se ut. Inte bara följa med och hamna någonstans på grund av någon annan – oavsett om det gäller yrke eller bostadsort, säger Emelie.

Hon försöker hela tiden se det positiva.

– Visst har jag känt mig ledsen och haft dåligt samvete för att jag blev sjuk och hindrar Simon från en mer äventyrlig tillvaro nu i början av resan men vi är ändå bra på att se det positiva i detaljerna, fortsätter hon.

– Jag ser det som mitt ansvar att inte bli bitter och gör det jag behöver för att inte bli det. Till exempel så går jag alltid ut på egen hand varje morgon och kväll och upptäcker området. Jag kan inte bara sitta kvar hemma i husbilen som sällskap för att vara snäll eftersom det på sikt skulle göra mig mindre glad vilket bara blir dåligt i slutändan, konstaterar Simon.

Parets tips för bra humör på resan
  • Ta små möten varje dag för att stämma av vad ni båda behöver just idag. Är det återhämtning, egentid, tillsammanstid eller socialisering?
  • Prata om allt du tänker/känner för att dels förstå hur du bäst ger dig själv en härlig dag – samt ger din partner en chans att möta dina behov.
  • Leta efter små saker som skapar PIRR i vardagen, det som får er själ att dansa! Det kan vara något att äta, något att se, något att prata om – kanske planera ert nästa projekt.
  • Kan ni inte gå ut på äventyr pga sjukdom kanske ni istället kan njuta av en extra god lokal ost och marmelad.
  • Ha inte för mycket planer – då slipper ni känna att ni misslyckas med dem.
Fakta om paret

Namn: Emelie Lövqvist och Simon Boldt
Ålder: 25 respektive 29 år
Yrken: Grundskolelärare F-3 och eget företag respektive ingenjör med licentiatexamen inom produktionssystem
Husbil: ”Frankie”, 25 år. Helintegrerad Frankia 620 DL årsm 1998
Youtube: @HusbilenFrankie
Instagram: Om husbilslivet och att säga upp sig och lämna allt: @emelielovqvist Om hur man skapar det livet man vill leva: @merpirrilivet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.