Bild
Nästa artikel
resor

Peter fick giftigt bett på resan – så fick han vård

Publicerad 2022-04-25 07:00 (uppdaterad 2022-05-18 23:27)
Man på vespa eller EU-moppe med hundar framför husbil och hav

Peter Nyberg bor på heltid i sin husbil och har alltid fått bra vård när han blivit sjuk på sina resor.

Peter Nyberg fick bra vård i Grekland – men det började med att han blev utskälld…

Det var en vanlig morgon i Grekland. Peter Nyberg kunde inte hitta sina foppatofflor.

När han till slut kom på att han lämnat dem utanför dörren till husbilen under natten var det ingen stor grej. Visserligen stack det till i stortån när han satte på dem, men han tänkte inte så mycket på det.

– Jag trodde först att det var en metallflisa som gått igenom så jag gick in och kollade foten, men såg ingenting, säger han.

Dagarna som följde blev foten röd och svullnade upp. Peter fick allt ondare när han gick, men tänkte fortfarande att det var av övergående natur.

– Jag tänkte ”det går över, bara lugn Peter, det går över”, säger han.

Foten svullnade upp allt mer efter att Peter blivit stucken.

SKORPION ELLER SPINDEL
Efter någon vecka insåg han att han måste söka hjälp. Varje steg var en plåga. Just då bodde han i en by utanför Neápolis, så han tog bilen in till stan och sökte upp sjukhuset. Reaktionen han mötte gjorde honom rädd.

– Sjukhuspersonalen blev riktigt arga på mig när de hörde hur lång tid som gått. ”Du måste komma in samma dag när något sånt här händer” sa de. Nu visste de inte riktigt vad de skulle göra.

För det handlade inte om någon flisa, eller sticka. Peter hade blivit stungen av något giftigt, sannolikt en skorpion eller en spindel som gömt sig i hans sko. Vad kunde de inte säga. Han fick medicin och under en vecka var det nervöst. Men till slut började svullnaden gå ner.

– Det var skrämmande, konstaterar han.

GRÄT NÄR HAN ÅKTE
Peter har bott i sin husbil i 12 år i september. Han tog beslutet när han blev sjukpensionär på grund av sin artros och skilde sig i samma veva. Nu eller aldrig skulle han göra det han drömt om, eller i alla fal l nästan. Men att segla på sjön med dålig rygg och ledvärk, som han ville som ung, kändes inte som ett bra alternativ.

– Då seglade jag i väg med min husbil i stället. Jag grät när jag körde i väg, bort från mina barn och mina vänner. Jag kände att jag riskerade att förlora dem och var rädd för vad som skulle kunna hända – att jag skulle bli rånad och sådana saker.

Men med tiden har han kommit att tänka på det beslutet som ett av de bästa han tagit. Med sin husbil har han fått nya vänner, upplevt massor och sluppit kyla och is.

Det kan vara vanskligt att lämna skorna utanför husbilen över natten, har Peter Nyberg fått lära sig.

OMTANKE FRÅN VÅRDEN
Under åren i husbil har han visserligen varit tvungen att söka vård flera gånger, främst i Grekland. Men hans erfarenheter är bara positiva. Det har gått snabbt, han har fått hjälp och framför allt – han har känt sig omhändertagen.

– Det har funnits tid hos läkaren att prata, fundera och att bry sig. Även om lokalerna inte är toppenfina och utrustningen inte den senaste, så finns omtanken om dig som person, säger han.

– De säger inte bara ”ta en Alvedon och gå hem” som de ofta gör i Sverige.

Dessutom har han, till sin stora förvåning, aldrig behövt betala. Eller visa EU-kortet (läs mer nedan), för den delen.

– Jag har berättat vad jag heter och att jag kommer från Sverige. Jag tror inte ens att de skrivit journal.

Men han har blivit mer medveten om dolda faror, som är nya för oss nordbor.

– Det finns kryp här i Grekland som är helt okända för oss skandinaver. De har inte bara giftiga skorpioner och spindlar utan också Europas giftigaste orm, säger Peter.

Peter Nyberg

Ålder: Ålder: 68
Gör: Livsnjutare
Familj: 5 vuxna barn, 2 hundar (Wovi, en gatuhund från Makri i nordöstra Grekland och Tilka från Sitia på Kreta)
Husbil: HOBBY 700

Så får du vård i Grekland

Hur är sjukvården organiserad? Den nationella hälsovårdstjänsten heter EOPYY och har ett nätverk av kliniker och sjukhus. Även privata vårdgivare kan ha avtal med den offentliga sjukvården.

Så här gör du? Du kan söka vård på alla kliniker och sjukhus som är anslutna till EOPYY, både statliga och privata. Vården är gratis. Men du kan få betala en avgift om det handlar om en medicinsk åtgärd med en lagstadgad självrisk eller om en hälsotjänst som inte ingår i Greklands allmänna hälsovård. Om du får vård på ett privat sjukhus som är anslutet till EOPYY är vården inte helt kostnadsfri, utan det finns en självrisk.

Ingår tandvård? Tandvård är kostnadsfri på statliga kliniker och sjukhus. Men det är inte alla som tillhandahåller tandvård.

Läkemedel: Läkemedel hämtas ut på apotek inom den tidsgräns som anges på receptet, vanligtvis fem dagar. Du måste visa EU-kortet.  Vissa läkemedel mot kroniska sjukdomar är gratis.

Tänk på det här: Grekiska läkare inom det statliga systemet (som har avtal med EOPYY) har en gräns för hur många patienter de får ta emot varje månad. Du måste alltså hitta en läkare som inte slagit i det taket när du söker vård.

Med EU-kortet du beställer från Försäkringskassan har du rätt till samma nödvändiga sjukvård som befolkningen i EU-landet du besöker.

Läs mer:
Så får du gratis vård på resan

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.