Tänker du göra första resan med husbil ut i Europa? Det är enklare än du tror.
Visst finns det några detaljer som det är bra att ha koll på, som vilket körkort du måste ha, att du har med en adapter till gasolflaskan och gärna transponder för att förenkla betalningen vid vägtullar.
I några länder krävs också stickers och varningsskyltar, under vissa omständigheter.
Låter det ändå som mycket att hålla reda på? Husbil & Husvagn har sammanställt de bästa råden inför utlandsresan.
Här är det viktigaste du behöver veta inför Europaresan
Körkort
Om du har ett svenskt B-körkort har du rätt att köra personbil klass 1 och 2, det vill säga husbil, på upp till 3500 ton. Kör du en husbil som är tyngre än så måste du ha C eller C1-körkort. Undantaget är om du tagit körkort före 1 juli 1996 – då får du även köra husbilar över 3500 ton.
Gammal skåpmat, tycker kanske en del. Men det kan vara värt att ha koll på när man far över gränsen. Den så kallade ”farfarsbehörigheten” gäller visserligen inom EU och inom de länder som är anslutna till EES-avtalet. Men Schweiz har inte skrivit på EES-avtalet och därför får inga som bara har B-körkort köra husbil över 3500 kilo där. Läs mer om körkort här!
Gasol
Du har säkert hört att det inte går att fylla på gasol i svenska flaskor i Europa. Ett enkelt sätt att komma undan besvär är att helt enkelt ta med sig två gasolflaskor på semestern. De räcker hela sommaren.
Det går också att köpa ett set med adapters. Ett sådant levereras med övergångar och inkopplingar till de vanligast förekommande gasolflaskorna i Europa. Det går att köpa till exempel här.
Färjor
Smidigt, ibland tidssparande och ofta väldigt trevligt. Att välja färja är ett smart sätt att ta sig vissa sträckor på resan. Boka innan för att slippa fastna i köer – och kolla registreringsbeviset för att få fram exakta mått.
Priserna för husbilar kan verka höga, men det finns rabatter att få för de som är med i husbilsklubbar – kolla vad din kan erbjuda. Andra spartips är att kolla kortare färjerutter om du åker nere i Italien och Grekland. Vill du spara pengar så kan det vara läge att jämföra vägkostnader med färjekostnader.
När du ska åka: Infinn dig vid terminalen två timmar i förväg, ha alla handlingar nära till hands (pass/ID-handlingar, registreringsbevis för mått). Stäng gasolkranen på flaskan och lämna gärna gasolluckan olåst när du kört in på färjan. Läs mer om färjor och färjelinjer här!
Vägtullar/transpondrar
Motorvägsavgifter pockar på när man är ute och kör i Europa. Den som vill undvika betalvägar kan ställa in gps:en på ”undvik motorväg”. Men för den som prioriterar att komma fram snabbt är motorväg att föredra.
Smidigast då är att skaffa en transponder det vill säga en box som placeras på insidan av rutan som gör att avgiften dras automatiskt och ger rätt till att ställa sig i snabbfil till betalstationen.
Ett bra råd är att kolla redan hemifrån vad som gäller i länderna dit du ska. Transpondern, eller vignetten, går inte alltid att köpa på plats. Så är det till exempel om du ska köra en husbil över 3500 kilo i Schweiz.
Några av transpondrarna på marknaden är gränsöverskridande och funkar i flera länder. Till exempel AutoPass för bro- färje- och vägavgifter i Skandinavien. Men också ADAC-Mautbox, Bip&Go-Box och Maut1-Box.
Österrike och Slovenien två specialfall i Europas lapptäcke av vägtullar. I Österrike klarar sig husbilar under 3,5 ton med ett klistermärke, medan de tyngre behöver en Go-Box. Den slovenska motsvarigheten heter DarsGo. Systemet EasyGo+ kan användas i Österrike för tyngre husbilar och även Slovenien ska vara på gång för EasyGo+. Läs mer om transpondrar här!
Hund
Ska vovven följa med i husbilen? Det går för det mesta utmärkt. Men det kräver lite förberedelser. Se först av allt till att hunden har ett EU-pass och är id-märkt.
Kolla sedan vad som gäller i länderna du ska till. I Danmark och Norge är vissa muskelhundar inte tillåtna. I vissa länder måste hundar ha munkorg ute på gatan och/eller i kollektivtrafiken.
Vaccinera hunden med en giltig vaccination mot rabies i god tid före resan. Det finns även andra sjukdomar som det kan vara bra att vaccinera mot, som leptospiros, fransk hjärtmask och laishmanios. För resor till Norge krävs vaccin mot rävens dvärgbandmask. En sådan ska utföras av veterinär 24–120 timmar före inresan i landet.
När du kommer tillbaka till Sverige ska du anmäla till Tullverket att du färdas med hund. Det gör du vid tullstationen, i röd fil, eller via ett formulär på Tullverkets webbplats. Läs mer om resa med hund här!
Sjukvård
Beställ sjukvårdskortet från Försäkringskassan innan du reser. Med det har du rätt till samma vård som befolkningen i EU-landet du besöker. Det är ofta inget problem att få vård utan kort, men kan vara bra att ha för att vara på den säkra sidan. Kortet gäller även i icke EU-anslutna länder som Storbritannien, Schweiz, Norge och Island. Läs mer om sjukvård i Europa här!
Extra krav på husbilar
Frankrike
Fordon över 3500 kilo måste ha varningsdekaler som varnar fotgängare, mopedister och cyklister för döda vinkeln. Dessa så kallade ”Angles Morts” går att beställa i förväg från många svenska campingbutiker. Det krävs tre stycken som ska användas i vad som kallas ”urbana områden”, det vill säga i stadsbebyggelse. Läs mer om dekalerna här!
Spanien och Italien
Utskjutande last bak på husbilen måste markeras med en speciell skylt. Det handlar om cykelställ – med eller utan cyklar – och annan last som sticker ut. Skylten är en halv meter i fyrkant med röda och vita ränder. De finns att köpa i mackar vid gränsen och hos en del välsorterade tillbehörshandlare. Kör du utan skylten kan du bli bötfälld. Läs mer om skylten här!
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.