Nästa artikel
Cabby beviljas rekonstruktion
NYHETER

Cabby beviljas rekonstruktion

Publicerad 3 april 2014 (uppdaterad 12 januari 2016)
Den 25 mars 2014 beslutade Värmlands tingsrätt att Cabby Caravan AB ska rekonstrueras enligt lagen om företagsrekonstruktion. Till rekonstruktör har utsetts advokat Henrik Nilsson på Advokatfirman Allians i Karlstad.
Efter turbulensen runt Cabbys ekonomi har nu Värmlands Tingsrätt godkänt att företaget får en så kallad rekonstruktion. Skulder som härrör sig från tiden före Tingsrättens beslut den 25 mars 2014 kommer inte att regleras annat än möjligtvis via ackord.

Den kanske viktigaste frågan för ägarna är garantierna. Rekonstruktören advokat Henrik Nilsson på Advokatfirman Allians i Karlstad meddelar på advokatfirmans hemsida att garantierna gäller under rekonstruktionen.
- Ja, under företagsrekonstruktionen kvarstår Cabby Caravan AB:s garantiåtaganden gentemot kunder och återförsäljare, skriver de ordagrant.

Ordvalet är värt att påpeka. Det finns enligt konsumentköplagen inget som heter garanti. Konsumetköplagen stadgar reklamationsrätt. Enligt reklamationsrätten är det kunden som skall visa att felet förelegat från leverans men om felet visar sig inom sex månader efter leveransen antas felet ha funnits från början. Har säljföretaget gett köparen ett garantibevis, vilket inte är ett lagkrav, har köparen inte bevisbördan. Är garantibeviset utställt i säljföretagets namn, återförsäljaren, blir det i princip återförsäljaren som står för kostnaden, är det Cabby beror det på resultatet av rekonstruktionen. Cabbys garantier kan komma att upphöra om rekonstruktionen misslyckas.

Det finns anledning att vara tydlig med att du som kund har säljföretaget, inte Cabby, som motpart och primär garantigivare. Har du garantianspråk skall du därför vända dig till det företag som sålt fordonet, och i nuvarande situation bör du göra det omgående. Garantiåttaganden som ligger utanför konsumentköplagen, exempelvis täthetsgarantier efter reklamationsrättsgränsen på tre år, kan falla utanför säljföretagets ansvar.

Vänd dig till ditt försäljningsställe för att klargöra situationen och läs igenom advokatbyråns text.

Cabby skriver i ett inlägg daterat 20140401
Det är ägarnas och ledningens absoluta ambition att företagsrekonstruktionen lyckas och att Cabby Caravan AB kommer att fortsätta sin verksamhet och bygga husvagnar för kräsna husvagnsentusiaster.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.