Nästa artikel
Förbrukning i husbilen: Så mycket drar ditt campingfordon
Guide

Förbrukning i husbilen: Så mycket drar ditt campingfordon

Publicerad 28 oktober 2024
Hur mycket diesel drar en husbil – och går det att sänka förbrukningen själv? Här går vi igenom varför förbrukningen är högre i husbilar än vanliga personbilar och vad du kan göra för att sänka bränslekostnaden.
Innehåll

När du åker på semester med husbilen eller husvagnen är förbrukningen förmodligen en av de sista sakerna du vill tänka på. Men den som känner till våra smarta knep går det att sänka förbrukningen – och därmed spara både pengar och miljö.

Bränsleförbrukningen varierar beroende på en mängd olika faktorer som du kan läsa mer om nedan. I den här artikeln fokuserar vi främst på förbrukningen för husbilar, och de allra flesta av dessa är numera dieseldrivna. Men vi nämner också dragbilens förbrukning för husvagnsägare längre ned.

Generellt sett ligger förbrukningen för en husbil på mellan 8 och 15 l/100 km. Det motsvarar 0,8–1,5 liter per mil. Men det beror som sagt på många faktorer, inte minst typen av fordon.

I den här listan visar vi förbrukningssiffrorna i liter per 100 kilometer i samband med våra tester av husbilar. Klicka på husbilens namn för att läsa testet. Vi skriver också ut vilket basfordon som används.

Husbilar är stora, tunga och har sällan den senaste motortekniken. Det driver upp förbrukningen. Foto: Mikael Galver

Faktorer som påverkar förbrukningen

  • Vikt: Ju tyngre husbilen är, desto mer bränsle krävs för att köra. Att minimera last och onödiga föremål kan hjälpa – kanske går det exempelvis att hyra cyklar på plats i stället för att ta med sina egna? Det blir dock svårt för den som inte åker till en välutrustad campingplats utan hellre stannar på mindre ställplatser utan all service.
  • Körstil: En lugn och jämn körning är mer bränsleeffektiv än aggressiv körning. Undvik snabba accelerationer och hårda inbromsningar. Försök förutse vad som ska hända i trafiken och håll avståndet till bilen framför.
  • Däcktryck: Rätt däcktryck minskar rullmotståndet och förbättrar bränsleekonomin. Kontrollera däcktrycket regelbundet. Det ska inte vara för högt och inte för lågt – titta i husbilens instruktionsbok eller på etiketten vid förardörren.
  • Luftmotstånd: Husbilar är ofta höga och kantiga vilket ger ett högt luftmotstånd – det behövs alltså mer kraft för att flytta husbilen framåt. Försök undvika takbox eller utanpåmonterade cyklar om det går.
  • Basfordon: Självklart påverkar också vilken typ av basfordon som används för husbilen. Några av de vanligaste är Fiat Ducato, Mercedes Sprinter och Ford Transit – och hur dessa tillverkare jobbat med att optimera motorn och växellådan har stor inverkan på förbrukningen.
Att förutse trafiken och hålla avståndet till bilen framför sänker förbrukningen.

Varför har husbilar ofta hög förbrukning?

En riktigt bränslesnål bil med dieselmotor kan dra 3–4 l/100 km. Så hur kommer det sig att en husbil ofta drar minst dubbelt så mycket?

När du tittar på faktorerna som påverkar förbrukningen här ovan står det klart att en husbil inte är optimerad för lägsta möjliga förbrukning.

  • Husbilen är kantig och hög vilket ger större rullmotstånd. Beroende på vilken husbil det handlar om – till exempel halvintegrerad eller helintegrerad – kan påbyggnaden vara utförd på ett sätt som inte alltid är bra för luftmotståndet.
  • Husbilen är ganska tung vilket också ökar förbrukningen.
  • Husbilen bygger oftast på en transportbil som inte alltid har den senaste motortekniken för att sänka förbrukningen. Den tekniken brukar först hamna på personbilar.
  • Om husbilen körs längre sträckor på motorväg ökar förbrukningen rejält jämfört med på en mindre landsväg med lägre hastighetsgräns.

På vissa stationer kan du tanka HVO – en typ av förnybar diesel – men det ska du bara göra om husbilen är godkänd för det. Du kan läsa mer om HVO här.

Kan jag sänka förbrukningen själv?

Ja, det kan du! De goda nyheterna är att det går utmärkt att sänka förbrukningen genom att använda några viktiga knep. Du kan läsa mer om knepen som sänker förbrukningen här.

  • Planera din rutt i förväg. Många vanliga GPS-appar har numera stöd för att visa inte bara den snabbaste rutten utan också rutten med lägst förbrukning.
  • Se till att serva din husbil enligt plan. Olja och filter ska vara bytta inom det tidsintervall som tillverkaren rekommenderar. Om husbilen är lite modernare ska du också se till att motorn och växellådan har den senaste mjukvaran.
  • Tänk på lasten. Packa lätt, undvik att ta med onödiga saker, lasta husbilen jämnt och placera den tyngsta lasten längst ned. Försök undvika taklast och cyklar monterade baktill om du vill ha så låg förbrukning som möjligt.
  • Förutse trafiken och hur vägen ser ut. Detta kallas ecodriving och det kan du lära dig mer om här.
  • Tänk på var du tankar. Det här knepet sänker inte förbrukningen i sig, men om du planerar en Europaresa kan det vara klokt att fundera över var du ska tanka. Bränslepriserna skiljer stort mellan olika länder och om du passerar en gräns kan det vara betydligt billigare att tanka innan du kör över gränsen.
Eldrivna husbilar är än så länge ovanliga. Foto: Anki Sydegård

Hur hög är förbrukningen i en eldriven husbil?

De allra flesta husbilar som rullar på vägarna i dag har dieselmotor, men bensinmotor finns också. I framtiden tror många att eldrivna husbilar kommer bli vanligare.

Det är svårt att säga direkt hur hög förbrukningen blir i en eldriven husbil eftersom det ännu inte finns särskilt många ute på marknaden. Men den största versionen av Mercedes EQV – en eldriven familjebuss och syskonmodell till dieseldrivna husbilen Mercedes Marco Polo – drar mellan 25 och 30 kWh/100 km. Med ett batteri på 90 kWh ger det en räckvidd på strax över 30 mil.

Du kan läsa mer om eldrivna husbilar här.

Finns det husbilar med hybriddrift som ger lägre förbrukning?

Hybridteknik används ofta i personbilar för att sänka förbrukningen och förmodligen blir det också mer utbrett även bland husbilar under de kommande åren.

Hybridteknik innebär att den vanliga motorn – med bensin- eller dieseldrift – får sällskap av en elmotor som kan ta över drivningen av bilen i exempelvis stadskörning. Det sänker förbrukningen.

De flesta husbilar är dieseldrivna och de allra flesta hybridsystem som är utvecklade är anpassade för bensindrift.

Att kroka på en husvagn kan i vissa fall fördubbla förbrukningen för dragbilen. Foto: Niklas Carle

Hur hög blir förbrukningen i dragbilen med en husvagn?

Det är svårt att säga exakt och beror på många olika faktorer. Men ett test som Vi Bilägare gjorde 2022 visade att förbrukningen i vissa fall fördubblades med en husvagn på kroken – trots att husvagnen bara hade en tjänstevikt på 700 kilo.

BilmodellUtan släpMed släpSkillnad
Dacia Sandero (bensin)4,910,5114%
Nissan Qashqai (bensin)4,39,5121%
Subaru Outback (etanol)6,413,3108%
Hyundai Ioniq 5 (el)15,329,895%
MG Marvel R (el)16,534,3108%

I ett annat test från 2020 såg resultatet ut så här.

BiltypUtan släpMed släpSkillnad
Bensin7,31264%
Diesel5,69,163%
Hybrid5,61079%
El20,23888%

Förbrukningen anges i liter per 100 kilometer för alla biltyper utom el, där anges den i kilowattimmar per 100 kilometer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.