Bild
Nästa artikel
KROATIEN

Restips: Vackra Korcula

Publicerad 7 oktober 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vattnet krusar sig när färjan lugnt stävar genom skärgården i det kristallklara vattnet allt medan Korcula speglar sig i vattnet och vi njuter av utsikten mot de pinjeklädda bergen. Det här är den vackraste ön efter Adriatiska kusten!

Trots att hösten är långt gången hemmavid så står vi i en precis lagom sommarvarm färjekö i södra Dalmatien och njuter av en svalkande glass. Efter fyra timmar skall vi vara i Korcula, ofta beskriven som en av Adriatiska kustens vackraste öar där Marco Polo sägs ha bott. Det känns som ganska säkert att den mannen visste var att hitta de vackraste platserna så visst är det lite kittlande att svänga av från huvudvägen och utforska det som ligger bredvid utan att ligga långt bort. Trots allt är det semester och upplevelsen på vägen är lika mycket värt som målet. För många av oss med mobilt boende är ju till och med resan själva målet.

Vi ställer oss i den härliga havsbrisen och ser den ljusgrå pärlan Korcula växa till sig och spegla sig i det kristallklara azurblå vattnet som bildar härligt lugna småvågor efter färjan. I bakgrunden reser sig mäktiga grå berg och förväntansfyllda resenärer med väskor, glassar och flaskor med läsk gör oss sällskap för att njuta av skådespelet. Det är familjer från många av jordens hörn som likt oss själva vill vara närvarande när ön närmar sig under en blå himmel där tussar till moln flyter omkring. Det rasslar av kameraklick mest hela tiden när det vackra förevigas flankerat av småprat och skratt när resultatet beskådas. Det är en härligt förväntansfull stämning inbyggd i denna färja.

Det står snart klart att den största orten Korcula, som delar namn med den frodiga ön, flankeras av vinklädda sluttningar och härliga pinjeskogar. Det är inte långt tills dess vi skall upptäcka att staden Korcula präglas av samma atmosfär som många andra små städer efter Adriatiska kusten, det är bara det att det är lite mer och lite charmigare än på de flesta andra ställen.

Färjan lägger till i Vela Luka och där tar den smala landsvägen vid som klamrar sig fast längs sluttningar med stensatta terrasser som bildar tätt liggande gröna öar i landskapet. Lite som när färjan stävade genom skärgården som anses börja i Split. Men här är det byar som ligger som små pärlor i bergslandskapet vars kyrkor reser torn högt ovanför ett virrvarr av vilt spridda hus och tak.

I takt med att vägen klättrar högre tilltar den speciella sydeuropeiska grönskan. Men klättringen uppåt ersätts av en bedårande utsikt över staden när vägen vänder nedåt mitt bland bergssidans vinstockar. Staden Korcula uppenbarar sig med sitt fantastiska läge på halvön som sticker ut i Adriatiska havet och ser ut att sträva mot fastlandsbergen. Den välbevarade staden syns som bäst så här från ovan där virrvarret i en medeltida stad visar den totala avsaknaden av stadsplan. Trots detta är stadens gränder så klurigt ordnade att invånarna får en lagom dos med vind och sol. De som skapat denna charm, som vi inte är bortskämda med i Sverige, var de styrande i Venedig som visste hur att göra under de 800 år de behärskade staden.

Att staden har anor förstås lättast av att Marco Polo inte bara bodde här, han föddes här och har kanske gått på samma kullerstensgator som vi själva nu vandrar på där små mysiga caféer nu ligger inspränga i de gamla stenhusen i charmiga kvarter. Våra klapprande fötter bidrar till att verkligen inpränta stadens atmosfär när vi strosande är vi på väg att besöka upptäcktsresarens hus. Det kan vara värt att nämna att om du är på vårväg hemåt så hålls varje maj en Marco Polo-festival även om just vi missar den det här besöket. Om det nu verkligen är så att Marco Polo fötts och levat här är visserligen omstritt, men omstritt är inte att de som tjänar pengar på att historien framställs så hävdar att Korcula alltid varit hemvist åt släkten de Polo och att han blev tillfångatagen 1298 vid ett sjöslag utanför staden.

Det enkelt att bli förälskad i Korculas charm och lugn. Ta härliga kvällspromenader utan karta och virra bort sig i de vindlande gränderna och kanske hitta till det gamla värnet och bara sitta och njuta av att kvällen lägger sig i ett härligt fyrverki av färger. Kanske fylla magen med röd skaldjursrisotto eller någon annan lokal specialitet med ett glas svalkande vitt vin till. Kanske ta båten till den näraliggande badön Badija där vattnet är blankt som en spegel om det inte vore så kristallklart att man utan problem ser botten. Sju kilometer öster om staden Korcula ligger byn Lumbarda med en härlig sandstrand, Plaza Przina. Men öns bästa stränder anses finnas vid sydkustens Pupnatska Luka och nordkustens Racisce.

Det är en härlig plats som har mycket att ge!

Färja och Camping

Minst 2 dagliga färjor till Vela Luka, färjan tar 4 timmar. Färjeavgångar och priser hittar du här.

Näraliggande camping hittar du här.

GPS: (staden) N42°57'41", E17°08'09"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.