Nästa artikel
Restips: Park Prirode Blidinje
BOSNIEN

Restips: Park Prirode Blidinje

Publicerad 2 september 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I bergen ovanför Adriatiska kusten vid Dubrovnic är naturen extra generös och nationalparken Prirode Blidinje bjuder på scenerier som går utöver det vanliga.

Vi är på dryga tusen meters höjd i bergsmassivet och njuter av det imponerande bergslandskapet innan de på höst och vår snöklädda bergen avslöjar den halvmilen vida dalen med Bosniens största sjö. Det som redan var vackert avslöjar ytterligare en dimension när de dryga tvåtusen meter höga bergen Čvrsnica och Vran flankerar sjön i ett ganska kargt landskap. Men det hade inte blivit bättre med mer grönska. Här är bedårande vackert!

Att parken är en nationalpark sedan 1995 kan inte förvåna någon och jag är lika imponerad den här gången som första gången jag var här 1975. Nuförtiden är dock vägarna hit betydligt bättre och håller god standard, något man inte kunde säga 1975 då när några broarna jag skulle passerat var avstängda eftersom det fanns stora hål i dem och korna betade av det sparsamma gräset i kantstenarna. Och nej, det är ingen skröna men naturen är sig lik och lika bedårande trots den tidigare ekonomiska misären och det mellanliggande kriget.

Nu när alla sådana umbäranden är över är det verkligen dags att bege sig hit och njuta av den speciella naturen med sin vidsträckta utsikt, i synnerhet i nationalparken. Här finns lämningar som visar att människor bott i dalen i minst 2500 år och de har påverkat växtligheten, inte minst har skogarna decimerats. Än idag är många hus av den traditionella typ som herdarna byggde med halmtak. Mitt i parken ligger sjön Blidinje som antas vara resterna av en sedan länge försvunnen glaciär, då de smältande glaciärerna även bildade porten Dugo Polje in i dalen. Lokalbefolkningen tätade de underjordiska tunnlarna och sjön bildades i sin nuvarande form. Det finns även en djupare canyon, Grabovica, som ligger insprängd i berget med samma namn. I parken finns även ett Franciscanerkloster som är öppet för besökare.


E73:an passerar i öster och tar du dig lite extra tid finns här härliga möjligheter till vandring och vildmarksliv. Visserligen är mycket anpassat för vintersport, snön börjar falla i oktober, men alla årstider har sin charm här.

Det kan vara lämpligt att stanna till i orten Jablanica för att utforska parken men det finns inte någon näraliggande camping. Däremot finns den 2002 självutnämnda mikrostaten, Hajdučka Republika Mijata Tomića, som kan vara intressant att besöka om du vill hävda att du besökt ett land som egentligen inte finns. De har till och med en president till de 3 km² de hävdar staten har.

Var?
Efter E73, norr om Mostar och väster om Sarajevo

GPS: N43°33'21", E17°43'14"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.