Nästa artikel
Restips: Trästaden Eksjö
SMÅLAND

Restips: Trästaden Eksjö

Publicerad 28 augusti 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Eksjö bjuder dig på en miljö som bara två andra platser i Sverige kan matcha och den 600 år gamla trästadens unika miljö är en lisa för själen!

I den mörka, trolska småländska skogen där stråtrövare härjade i forna tider hittar vi en pärla med unika kulturminnen från flera hundra år, en trästad med en arkitektur som spänner över fyra sekler. Vi är i Eksjö, en av Sveriges tre bäst bevarade trästäder med runt sextio byggnadsminnen. Staden anses så speciell att den har fått det högt ansedda Europa Nostra-diplomet 1997.

Förvånansvärt nog har Eksjö klarat av två större stadsbränder och i den Gamla staden och på Stora och Lilla torget blir du förflyttad till miljöer där forna tiders kommers, societetsliv, ro och vardag lurar bakom nästa hörn.  Det var 1856 som staden söder om torget härjades av en förödande brand som nästan utplånade all bebyggelse. När denna del av staden ersattes skedde en modernisering med breda gator och kvadratiska kvarter som gav ljus och luft. Även om den äldre bebyggelsen försvann blev södra staden i stället ett idag välbevarat exempel på 1800-talets stadsbyggnad.

På stadens vackra stora torg möter besökarna Gamla stan på norra sidan med den senmedeltida stadsplanen och på den södra sidan det nyklassicistiska 1800-talet. På västra sidan reser sig det anrika rådhuset som numer är Stadshotell. På östra sidan hittar du Eksjö kyrka med sitt 1700-talstorn. Ett mera harmoniskt och intressant torg än detta är svårt att hitta i vårt land i dag.

Men staden är inte en museal kuliss utan Eksjö står ofta som värd för många evenemang som konserter och marknader. Många fascineras av att det finns så många handels- och borgargårdar från 1600-1800-talen som Fornminnesgården, som var centrum för kopparslagarna och idag museum, och Aschanska gården samt den speciella 1700-talskyrkan. De är alla välbevarade både interiört och exteriört.

Eksjö fick sina stadsrättigheter av Erik av Pommern redan år 1403, och 2003 firades stadens 600-årsjubileum. Den medeltida staden före branden 1568, i samband med det Nordiska sjuårskriget, var placerad vid Bykvarn, ungefär 500 meter sydväst om nuvarande centrum.

Eksjö, Hjo och Nora har alla fått den internationella Europa Nostra utmärkelsen för god byggnadsvård. De tre städerna har en för Sverige ovanligt välbevarad träbebyggelse. Gemensamt är att de är byggda av trä, men i övrigt är städernas struktur och historia väldigt olika. Läs mer på www.tretrastader.se

Stadsvandring

Information om stadsvandringarna finns på Eksjö turistbyrås webbplats.

Var?

Eksjöligger efter väg 40 öster om Jönköping

GPS: N57°39'53", E14°58'25"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.