Nästa artikel
Restips: Kaisergebirge
ÖSTERRIKE

Restips: Kaisergebirge

Publicerad 29 juli 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Jag svänger av motorvägen redan några kilometer efter Österrikes gräns vid Kufstein. De spetsiga bergen reser sig nästan omedelbart mot himlen medan det lilla vattendraget följer varenda kurva. Det här är en mycket speciell väg!

Vägen smalnar av allt mer medan den imponerande bergskedjan reser sig mot himlen. Vägens bredd blir snart som en svensk 70-väg och allt som oftast hänger klipporna ut en bit över vägen. Den vänligt grönskande naturen bryts av de elakt taggigt och spetsiga bergen vilket ger en mycket speciell känsla. Här och där stannar jag till för att ta mig en klunk av det glasklara källvattnet ur det lilla vattendraget som följer vägens allra minsta vindling. Vi är vid Kaisergebirge i Tyrolen som bergen består av två delar, det nordliga Wilder Kaiser med toppar upp till 2 344 meter och det sydliga Zahmer Kaiser upp till 1 977 meters höjd. En stor del av området är naturskyddat sedan 1963 och det är inte svårt att förstå varför då det mytomspunna området garanterat ger dig ett bestående minne. Trots det var det inte förrän under den senare halvan av 1900-talet som området skulle börja uppskattas av turister.

Det är inget stort område vi pratar om och det är väg 173 mellan Kufstein och S:t Johann som är den spektakulära sträckan. Något senare hittar du orter som Kitzbühel, Kaprun, Zell am See och ytterligare en bit söderut finns ett av de vackraste alp-passen, Gross Glockner, men tyvärr missar många det här ungefär två mil långa vägavsnittet. Kaisertal (kejsardalen) i naturreservatet var den sista bebodda dalen i Österrike som sammankopplades med Österrikes allmänna vägnät.

Stannar du till i Kufstein finns där områdets enda lift, Brentenjoch, upp på topparna där du har en fantastisk utsikt och närmast oändliga vandringsleder oavsett om du vill ha avancerade sträckor eller sådana som både de äldsta och de yngsta kan uppskatta. I området finns sex parker, Lake Filzalm in Hochbrixen, Ellmi’s Zauberwelt,Hohe Salve Hopfgarten Söll, KaiserWelt på Brandstadl, Hexenwasser Söll Hohe Salve och Alpinolino på Choralpe.

Var?

E52 österut från München mot Salzburg. E60 söderut till gränsen mot Österrike. Alldeles efter Kufsteins centrum sväng av på väg 173 mot S:t Johann.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.