Nästa artikel
Restips: Husmålningarna i Oberammergau
TYSKLAND

Restips: Husmålningarna i Oberammergau

Publicerad 20 september 2016 (uppdaterad 25 februari 2019)
I södra Tyskland finns en av de mest spektakulära orterna för de husmålningar som är så vanliga i Bayern, speciellt här i Oberbayern. Följ med till fantastiska Oberammergau!

Du är så långt söderut som du egentligen kan komma i Tyskland. Här har kyrktornen de för Sydtyskland och Österrike så karaktäristiska kupolerna och alperna reser sig i bakgrunden. Och här har de väl underhållna husen fantastiska väggmålningar. Som ingen annanstans just här i Oberammergau.

Det är inte lång till Garmen-Parthenkirchen och den smala vägen slingrar sig upp till orten. Du möts av en miljö som du inte tidigare sett om du inte redan varit här. Här har dessutom Oberammergau Passion Play spelats sedan 1634. Varje jämt tiotal år framförs spelet som sysselsätter ungefär 2000 lokalbor och det är bara 1940 som de inte kunnat hållas. Däremot hölls de därutöver 1934 på 300-årsjubiléet och även då spelen firade sitt 350:e jubileum 1984. Så tyvärr, inte förrän 2020 är det dags igen men är du av den planerande typen är det kanske redan dags att boka upp det året.

Spelen hålls till minne av att Oberammergau skonades från böldpesten som så hårt drabbade Europa vid denna tidpunkt. Befolkningen uppfattade detta som Guds verk och lovade då att för all framtid hedra detta vart tionde år. Nu har firandet nått större proportioner än någonsin tidigare och en aldrig sinande ström av sångare, skådespelare, musiker och tekniker ger besökarna en helt oförglömlig upplevelse i denna mycket speciella ort.

Men i den djupt kyrkliga orten Oberammergau görs även träsniderier, inte sällan med religiösa motiv. Det finns otaliga butiker som säljer mängder av träfigurer, inte bara religiösa utan även humoristiska porträtt och leksaker. I Oberammergau hittar du också Bayerns träsnideriskola, var annars kanske man kan tillägga.

Men framför allt är Oberammergau känt för sitt "Lüftlmalerei", husmålningar, med variende motiv. Förutom religiösa scener finns sagomotiv och jaktscener. Här ska du absolut vandra runt så du får räkna med att utflykten hit tar minst dagen i anspråk. Men å andra sidan hävdar jag att det är väl använd tid och något som du inte hittar någon annanstans.

Oberammergau är unikt!

Ställplats & camping
Det finns en enklare ställplats med 25 platser med GPS-koordinaterna N 47°35'25" - E 11°04'18" och därutöver en camping med koordinaterna N 47°59'01" - E 11°07'16"

Dessutom finns fler platser i närheten. Titta vidare på http://www.mobilisten.de/stellplaetze/deutschland/82487-oberammergau.php

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.