Nästa artikel
Restips: Historiskt festande i Niedersachsen
TYSKLAND

Restips: Historiskt festande i Niedersachsen

Publicerad 7 maj 2015 (uppdaterad 12 maj 2015)
Världsarv, årliga festivaler och en klassisk saga. Historiens vingslag gör sig ständigt påminda i Niedersachsen. Tusentals svenskar har bilat igenom delstaten men få har upptäckt de pärlor som finns gömda bakom den stora motorvägen.
Som få andra år står Tyskland i ropet i år eftersom de firar 25-årsjubileet av återföreningen mellan Östtyskland och Västtyskland. Överallt i Tyskland firas det och det finns all anledning att både köra runt i Tyskland och svänga av motorvägen för att se en del av det rika kulturarvet.

Vi svänger av motorvägen A7 / E45 söder om Hannover vid Wülferode på väg 443 i riktning mot Laatzen och vidare mot Pattensen. När vi når väg 3 svänger vi söderut. Vid Elze svänger vi västerut på väg 1 / 442 som tar oss till legendariska Hameln. Få mindre städer är lika namnkunniga för ingen har väl missat sagan om Råttfångaren i Hameln.

Historien har medeltida anor, men är förstås mest känd i bröderna Grimms tolkning från 1816. Sagan utspelar sig under en råttinvasion i staden Hameln som ligger i delstaten Niedersachsen och den handlar om en man som med hjälp av sin flöjt lurar ner de fyrbenta inkräktarna i floden Weser. Än i dag spelar berättelsen stor roll för staden och varje sommarhelg arrangerar Hameln teaterföreställningar för hela familjen till minnet av sin fiktive råttfångare.

Vi fortsätter efter väg 83 mot den lilla staden Höxter där Nordrhein-Westfalens äldsta och mest betydelsefulla kloster ligger alldeles utanför staden vid floden Weser. Corvey är ett världsarv och är en fantastisk plats att besöka.

Nästa ort vi tittar efter är Beverungen där vi tar väg 80 i det allt bergigare landskapet på vår väg mot Kassel. Här missar vi inte missar Bergpark Wilhelmshöhe. Denna världsarvsklassade fantastiska slottspark har en vidunderlig utsikt över Fuldadalen och kräver en hel dag. Kassel är också en trevlig stad även om jag personligen föredrar de mindre städerna. som Göttingen strax norr om Kassel. Dit kommer vi lättast via väg 7, vidare väg 451 mot Witzenhausen där vi tar en kort tur österut på väg 80 och sedan väg 27 till Herzberg am Harz. Harz är gränslandet mellan forna Öst- och Västtyskland och ett område ingen bör missa. 
 

Den vackra bergskedjan i Harz är isolerad och skarpt avskiljd från den omgivande slätten och ligger mellan floderna Leine och Saale. Brantast är det i norr men även i väster sluttar det tämligen skarpt mot Seesendalen. Harz består av en oregelbunden serie platåer, som här och där reser sig i rundade toppar och genomskärs i olika riktningar av smala, djupa dalar. Den nordvästra, högre delen av bergskedjan kallas Oberharz, den sydöstra, lägre och mer vidsträckta delen Unterharz och de nordvästra och sydvästra sluttningarna benämns Vorharz.

Vägarna är som oftast i ett berglandskap ganska smala, kurviga och stupnära. Självklart blir utsikten svindlande när de går efter bergskanten men det kan vara nog så vackert när vägen går i dalsänkorna. Det är gott om vackra små vattendrag som senare rinner ut i Elbes och Wesers flodsystem och dessa bildar inte sällan i mindre vattenfall efter bergssidorna. Detta är parat med gamla byggnader i typisk tysk stil, små broar som häver sig över vattendragen och otaliga ställen att stanna på bara för att njuta av naturens under. Det är en häftig plats som ligger väldigt tillgängligt men trots det sällan besöks.

I Harz är det bästa för husvagnsekipage att ligga still på någon camping och köra runt med bara bilen. För husbilsåkaren är nog det bästa att åka runt i lugnt tempo.

Det finns en rad fantastiska städer och Braunschweig är en av dessa och vi ska även stanna till i världsarvsklassade Goslar, grundat år 922 och länge en viktig stad i det tysk-romerska riket. Avstånden i Harz är måttliga och åker du med husvagn föreslår jag att vi åker runt och återkommer till den valda campingen. Området är ungefär tio mil långt och tre mil brett så det är händigt att åka runt i bara på måfå men se till att du besöker Hexentanzplats som ligger i öster vid Thale då det även ligger nära till hands att besöka Quedlinburg, en av de bäst bevarade medeltidsstäderna. Här kan du även ta den smalspåriga järnvägen, Brockenbahn, som går på bergstopparna. Riktigt avkopplande att åka med ånglok och ett måste för totalupplevelsen. En annan stad i området firar i år ett stort jubileum. Hildesheim, också den ett världsarv, fyller 1 200 år som stad och bjuder in besökare till mängder av festligheter i samband med detta.

Vi tar oss norrut till Lüneburg där vi kanske besöker medeltidsfestivalen ”Mäster Salters dagar”. Här sätter historien varje år färg på den gamla hansestaden (som en gång i tiden blev rik på salthandeln med Sverige och de andra nordiska länderna) genom uppträdanden och tävlingar i alla dess former.

Inte långt bort ligger Hannover där Schützenfest är svaret på Münchens Oktoberfest och samtidigt världens största skyttefestival. Den har hållits i Hannover sedan 1529 och går av stapeln i början av juli. Mer än en och en halv miljon besökare gästar Schützenfest varje år.

De besöksvärda så kallade 9 + 1 historiska städerna i Niedersachsen är Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg och Wolfenbüttel + Autostadt.

Hela den här turen rör sig om ungefär 60 mil och lämpar sig inte för kortare tid än en vecka för att du ska hinna uppleva de spännande platser du passerar.

Trevlig resa!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.