Nästa artikel
Restips: Kiviks marknad
SKÅNE

Restips: Kiviks marknad

Publicerad 12 juli 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Det är fest, det är glam och stämningen är på topp. Det är Sveriges största marknad som bjuder upp till fest den 14-16 juli 2014 i Kivik!

Här sjuder det av liv! Gycklarna pockar på din uppmärksamhet och motorvrålet från domen hörs lite svagt när du går förbi. Skriken från de som åker i karuseller tränger igenom sorlet och dofterna från alla de som säljer mat får dig att vara konstant hungrig. Här vinner du, kanske, något i de otaliga tombolastånden och Skandinaviens största tivoli är på plats. Det är mycket som konkurrerar om din uppmärksamhet i det som är Sveriges största marknad med runt 100 000 besökare under de tre dagar som evenemanget hålls.

Kiviks marknad representerar som ingen annan plats i Sverige traditionen med knallar och folkliv, gyckel och spel även om de mer ekivoka inslagen hör till förgången tid. För varietéföreställningar av olika slag är för många förknippat just med Kiviks marknad eftersom publikfriande spektakel var en viktig del av marknaden under större delen av 1900-talet.

Marknaden har en gammal historia som vi får gå tillbaka till Hansans tid för att hitta upprinnelsen till. Här köptes sill upp för att sedan fraktas vidare ut genom de fria städernas nätverk i Hansans Europa. Den då affärsmässiga marknaden inne i Kivik har under årens lopp utvecklats till Sveriges största marknad med runt 100 000 besökare där sillen för länge sedan mist sin betydelse, i stället förknippas marknaden med det som många kallar tingel tangel.

Inte för ty är det en fantastisk marknad att besöka och har du ännu inte varit där har du något att se fram mot. De ungefär 1000 knallarna gör allt för att pocka på din uppmärksamhet i den stenhårda konkurrensen. Här finns allt att köpa, oavsett om du vill ha något att äta, någon sak du knappast visste fanns och absolut inte trodde du behövde, flipflops till badstranden eller en tjock tröja till vår kyligare årstid.

När och var?

Kivik ligger på Österlen, efter väg 9.

GPS: N55°41'06", E14°13'30"

Näraliggande camping finns här.

Måndag 14:e Juli 15.00 – 01.00
Tisdag   15:e Juli 10.00 – 01.00
Onsdag  16:e Juli 10.00 – 17.00

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.