Bild
Nästa artikel
SKÅNE

Nu börjar det blomma på Sofiero

Publicerad 8 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Det är dags för den stora rhododendronblomningen på Sofiero. Från mitten av maj till början av juni sprider blommorna på 10 000 buskar sin magiska färgprakt i rabatter och raviner. Den 13 maj invigs blomningsperioden och den 2 juni även en helt ny rhododendronplantering.

Rhododendronblomningen på Sofiero är en upplevese av unikt slag. Det var Gustav VI Adolf som under sin tid på Sofiero lade grunden till den rhododendronsamling som idag räknas som en av de finaste i Europa. Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. 

Årets rhododendronblomning får extra glans av att det är 110 år sedan de allra första rhododendronbuskarna planterades på Sofiero av kronprinsessan Margareta. De praktfulla skönheterna hade hon tagit med sig från sitt föräldrahem Bagshot Park i England. Dessutom invigs en ny rhododendronkollektion.

- Rhododendronsamlingen utvecklas än idag. Den 2 juni inviger Bettina Bernadotte från Mainau en helt ny rhododendronkollektion med flera nya sorter. Kollektionen är tillägnad Carl XVI Gustaf och var en gåva från Helsingborgs stad när kungen fyllde 70 år, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero. 

  • Lördagen den 13 maj invigs rhododendronsäsongen på Sofiero. På plats finns Sydsvenska Rhododendronsällskapet och Sofieros personal för att tipsa och ge råd om skötsel, odling och plantering. Det ges även guidade visningar i parken.
  • Varje lördag och söndag mellan 13 maj och 4 juni kan du följa med på guidade rhododendronvandringar utan extra kostnad. Samling i huvudentrén. Ingen föranmälan. Guidningarna hålls på svenska.
  • Mellan 20 maj och 7 september visas hyllningsutställningen Rhododendron – 110 år sagolandskap i Orangeriet.
  • Den 2 juni inviger Bettina Bernadotte från Mainau Carl XVI Gustafs rhododendron-kollektion. 

Läs mer på Sofieros webbplats

Var?

5 km norr om Helsingborg efter väg 111

GPS: N56°05' 07", E12°39' 45"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.