Det här är en av de stulna husbilarna. Gör det så svårt som möjligt för tjuven att ta din bil!

Nästa artikel
Stölderna av husbilar ökar
NYHETER

Stölderna av husbilar ökar

Publicerad 18 juni 2014 (uppdaterad 19 juni 2014)

Det här är en av de stulna husbilarna. Gör det så svårt som möjligt för tjuven att ta din bil!

Stöldtrenden för husbilar är på starkt uppåtgående. Under perioden 1 januari- 17 juni 2014 har det efterlysts 19 husbilar vilket kan jämföras med samma period förra året då det efterlystes 13 bilar. Av de 19 husbilarna saknas fortfarande 9 bilar.

Antalet efterlysta husbilar ökar. I år har det efterlysts 19 husbilar vilket är en ökning med 46 procent jämfört med samma period förra året. Av dessa husbilar saknas fortfarande 9 bilar. Detta visar statistik från Larmtjänst.

- Att nästan hälften av de efterlysta husbilarna fortfarande saknas är en tydlig indikation på att det är utländska ligor som opererar, säger utredare Mats Carlsson på Larmtjänst.

Många av de husbilar som har efterlysts under året är av nyare årsmodeller och kostar mellan 500 000 och 1 miljon kronor. Stölderna är främst koncentrerade till södra Sverige, från Jönköping och söderut, samtidigt som några stölder ägt rum i Stockholmsområdet. Majoriteten stjäls från handlare, men även privatpersoner har blivit drabbade. I år är det huvudsakligen halvintegrerade husbilar som blivit efterlysta vilket skiljer sig från förra året då det främst var alkovbilar som efterlystes.

- Tillgång och efterfråga styr vad som stjäls, säger Mats Carlsson.

Det finns klara paralleller mellan flera av de husbilsstölder som ägt rum under året och stöldsättet är ungefär det samma. Vid stölder hos handlare med inhägnat område har man klippt upp staketet, manipulerat stöldskyddet och sedan kört iväg från platsen. Vid ett flertal fall har man även stulit flera husbilar vid samma stöldtillfälle. Man har också stulit vitala motordelar från andra husbilar som man sedan använt vid nästa stöld. Larmtjänst har noterat att antalet efterlysta husbilar började stiga förra året strax efter midsommar. Mellan den 1:a januari 2013 och den 17 juni 2014 har det totalt stulits 56 husbilar, varav 32 fortfarande saknas. Det sammalagda värdet för de 32 bilar som fortfarande är efterlysta uppgår till cirka 16 miljoner kronor.

Som privatperson kan det vara svårt att skydda sig mot dessa stölder men för att försvåra för tjuvarna rekommenderar Larmtjänst att:

● Låsa luckan till garaget på husbilen. Många tjuvar har tagit sig in den vägen.

● Installera spårsändare. Detta ökar chansen till att bilen anträffas.

● Installera billarm.

● Använd rattkrycka. Kan vara till hjälp för att fördröja stölden.


Vad gör du för att försvåra stöld av din bil? Tipsa andra husbilsägare i kommentarsfältet!

En av de stulna
Mellan lördagen den 14 juni och måndagen den 16 juni 2014, stals en husbil, Kabe TM 700 L, årsmodell 2009, på Kalmar husvagn och fritid, Fölehagsvägen i Kalmar. Bilen har regnr WHX580, chassinummer ZFA25000001596652. Tjuvarna klippte upp staketet till en grannfastighet och kunde köra ut bilen via grannfastigheten. Stora bilden visar den stulna bilen.

Ystads Allehanda skriver den 18 juni 2014 att två 32-åriga män gripits av polisen vid hamnen misstänkta för grov stöld.

Det var vid 21-tiden på måndagskvällen som gripandet skedde. Männen färdades i en husbil och var på väg att lämna landet. När de var på väg uppför rampen stoppade patrullen dem. De fick backa och vid en kontroll visade det sig att husbilen var stulen och den hade stulits för några dagar sedan i Kalmar.
Männen anhölls efter förhör och är nu misstänkta för grov stöld eftersom värdet på husbilen är cirka 650 000 kronor.
Ärendet kommer att utredas i Kalmar eftersom brottet skedde där.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.