Nästa artikel
Stöd för konvertering till E85 och biogas
NYHETER

Stöd för konvertering till E85 och biogas

Publicerad 8 september 2020
Regeringen har aviserat en budgetpost på tio miljoner för stöd till konvertering av personbilar till förnybar drift. Därmed sänks tröskeln för fler att köra bil på E85 och biogas.

2030-sekretariatet har drivit frågan och är positiva till att regeringen inför ett stöd.

– Detta är otroligt välkommet och en bra start! Om stödet blir hälften av vad det kostar att konvertera en bil, räcker det bara till 500 gasbilar eller 2000 etanolbilar, kommenterar Anna Lindén, 2030-sekretariatet. Vi har över en miljon fordon där en konvertering kan bli en miljövinst i princip över en natt.

I Frankrike har närmare 90 000 bilar konverterats till etanoldrift de senaste åren. Marknaden har fått starkt stöd av ett lågt pris på E85, omkring 7 kronor litern. I Sverige ligger priset på E85 betydligt högre, runt 13 kronor per liter, och riskerar tillsammans med HVO en höjning efter årsskiftet på grund av att en skattereducering kan komma att tas bort.

– Vi utgår från att regeringen kommer att öka stödet till konvertering när de märker den kraftiga efterfrågan, fortsätter Anna Lindén. Vi behöver stötta alla sätt att driva omställningen av transportsektorn. Det ska inte finnas några anledningar att använda fossila bränslen!"

Stödet kan sökas från 2022. En statlig utredning tittar nu på stödnivåer och hur stödet ska utformas.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.