För bara någon dag sedan kom statistiken över trafikolyckorna i januari och det var en lika dyster läsning som informationen om ökningen av olyckorna under 2018. Nollvisionen ser därför ut att vara längre bort nu än för något år sedan. Däremot kan Norge skryta med att vara det trafiksäkraste landet.
Globalt sett är det dock långt värre än i Sverige och om ett år samlas ministrar från hela världen i Stockholm för världens tredje globala trafiksäkerhetskonferens. Trafikolyckor är i dag den åttonde vanligaste dödsorsaken i världen, och den allra vanligaste bland barn och unga i åldrarna 5-29 år. Nyttan av trafiken är dock svårare att beräkna men sannolikt överlever många genom de transporter som blivit möjliga med motordriven trafik.
Men det är stora skillnader i olika delar av världen. Sverige och Norge har antagit Nollvisionen och har ett systematiskt trafiksäkerhetsarbete, här har man cirka tre döda i trafikolyckor per 100 000 invånare. I exempelvis Thailand är detta tal mer än tio gånger så högt.
Konferensen som hålls i Stockholm går av stapeln den 19-20 februari 2020 och ska utvärdera FN:s globala plan "Decade of Action for Road Safety 2011-2020" och är ett avstamp för det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet. Den första globala trafiksäkerhetskonferensen hölls i Moskva 2009 och 2015 hölls den andra i Brasilien.
– Då får vi se trafiksäkerhetsfrågan i en större kontext på svensk mark, med FN i ryggen, det är jättestort. Vägtrafiken är ett stort hot mot den globala folkhälsan, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.
Konferensen anordnas av Sverige i samarbete med världshälsoorganisationen WHO, och ministerdelegationer från mer än 100 länder väntas komma. Inbjudna representanter för näringsliv, forskning, organisationer och berörda internationella institutioner på den globala arenan kommer också att delta.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.