Nästa artikel
Snart 100 inbrott sedan 1 juni
NYHETER

Snart 100 inbrott sedan 1 juni

Publicerad 20 juli 2016 (uppdaterad 20 juli 2016)
På de 50 dagar som gått sedan 1 juni rapporteras nästan hundra inbrott i husbilar, i princip två varje dag. Och detta är bara i Syd- och Västsverige. Nu startar polisen och Trafikverket en kampanj mot inbrotten.

Aftonbladet har följt upp det höga antalet som nu tycks drabba husbilsägare i Sverige och under natten till idag rapporterades nya stölder ur husbilar både i Varberg och i Göteborg.

– Fortsätter det i den här takten kommer vi snart att närma oss 100-talet inbrott i bilar i Syd- och Västsverige bara sedan början av juni, säger Christer Fuxborg, informatör vid polisen i region Väst, till TT.

I region väst är det framför allt de som trafikerar E6 och övernattar på rastplatser längs vägen som drabbas. Enbart i Halland har polisen tagit emot 27 inbrottsanmälningar sedan 1 juni.

Här på Husbil & Husvagns hemsida har vi tidigare tagit upp det ökande antalet inbrott och hur man kan skydda sig. Inga värdesaker synliga, viktiga saker som plånbok vid sängen där sannolikheten att du vaknar är som störst och allra helst i ett utrymme som kräver något åtgärd för att öppna. Behöver du ladda telefonen, se till att du kan göra det där du sover, inte i någon av framstolarna. Ett larm är numer att rekommendera, kanske kombinerat med en rörelsesensor men i varje fall att det ljuder när dörren öppnas. Ett spännband mellan framdörrarna försvårar märkbart för tjuvarna att bryta sig in den vägen.

Inte minst ska du ha uppgifter om kontokortens nummer och serienummer på telefon, laptop och liknande nedskrivna, förvarat på något smart ställe så att du kan uppge det när du kontaktar polisen. Glöm inte att skriva upp telefonnumret till ditt försäkringsbolag, du kanske inte kan googla fram det om dator och telefon är stulna. Ett telefonsamtal är lättare att ordna från exempelvis en granne. 

Gemensamt är att inbrotten sker nästan obemärkt. Till och från har det diskuterats om gas används men något dokumenterat fall finns inte och många som kan något om gas menar på att det inte är möjligt. Följaktligen får man konstatera att tjuvarna är skickliga. Så skickliga att du inte kan räkna med att vakna under pågående inbrott.

- Det senaste fallet inträffade vid 03-tiden under natten mot onsdagen på en parkeringsplats utanför ett motell i Varbergstrakten. Husbilsfamiljen, som vaknade av det gungade till i bilen, hann inte stoppa tjuvarna som försvann med både pengar, mobiltelefon och bankkort. Vittnen har uppgett att de sett två personer springa från platsen, skriver Aftonbladet som tar ytterligare ett exempel, I Göteborg vaknade en husbilsägare vid 05-tiden av att okända personer tagit sig in i fordonet som stod parkerat utanför en campingplats. Mannen såg tre personer försvinna i två bilar. Det är fortfarande oklart vad de fick med sig.

– I första hand är det halvintegrerade husbilar som drabbas där man byggt bilen kring en lastbilshytt. Tjuvarna vet precis vilka bilar de ska ge sig på och hur de ska ta sig in. De helintegrerade bilarna ger man sig nästan aldrig på
, säger Christer Fuxborg.

Polisen och Trafikverket börjar nu besöka rastplatser och bensinstationer för att dela ut flygblad och sätta upp affischer där de ger tips om hur man bäst kan förebygga inbrott.

Några enkla tips enligt Christer Fuxborg

"Tjuvarna går oftast in på förarhyttens passagerarsida. Lämna därför inte mobiltelefoner som laddas i cigarettändaruttaget synliga och ha inte värdesaker i handskfacket eller i dörrsidorna."

"Skaffa extra säkerhetslås om det går och också någon form av larm som ljuder när dörren öppnas."

"Använd spännband som fästs från dörr till dörr i förarhytten. Då är det i princip omöjligt att öppna dörrarna."

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.