Bild
Nästa artikel
NYHETER

Polisen i Skåne varnar för inbrott

Publicerad 29 juni 2016 (uppdaterad 29 juni 2016)
Polisen i Nordvästra Skåne har lagt ut en varning på både svenska, tyska, engelska och holländska om de senaste veckornas frekventa inbrott i husbilar. Inbrotten sker medan ägarna sover i bilen och ägarna vaknar inte.

Polisen skriver följande:

...


De senaste veckorna har det inträffat ett tiotal inbrott i husbilar på olika offentliga parkeringar i området. Medan personer sover så bryts dörrar upp på olika ställen på ekipagen och sedan stjäls lösa saker som exempelvis handväskor, plånböcker, kameror och så vidare. 

Några tips som gör att risken för inbrott minskar: 

Varje gång du parkerar ditt fordon bör du välja plats med omsorg. Välj inte den mörkaste delen på p-platsen om det finns en plats som är upplyst och har god insyn.

Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.

...

Det finns all anledning att ta polisens varning på allvar.

Nyligen skrev vi om ett fall där polisen påstod att det fanns misstanke om att gas använts, ett påstående som polisen senare dementerade. Hittills finns inte något sådant dokumenterat fall som kommit till vår kännedom. Det är dock uppenbart att tjuvarna har en sådan skicklighet att inbrotten kan ske utan att ägarna vaknar och i ett fall inte ens den hund som fanns i bilen.

Ett sätt att minska risken är att larma dörrarna så att de inte går att öppna utan att larmet utlöses medan du sover. Självklart ska du, som polisen skriver, inte låta värdesaker ligga synligt i bilen. Lägg dessa bredvid sängen eller ännu hellre i något skåp som gärna har ett lås. Detta ställe ska var svårt för tjuven att upptäcka och om det trots allt upptäcks, vara svårt och tidsfördröjande att öppna.

Missa inte att dokumentera vad som finns i din husbil. Handen på hjärtat, har du tillverkningsnumren på dator, tv och annat stöldbegärligt? Har du dina kortuppgifter tillgängliga så att du kan spärra dem om plånbok och telefon har stulits? Ha en lapp med dessa uppgifter samt viktiga telefonnummer på en separat plats ifall du har oturen att råka ut för en stöld. Förhoppningsvis har du inte otur och råkar ut för ett inbrott, det är ju trots allt få som drabbas, men om du råkar illa ut är sådana uppgifter ovärdeliga.

Inte minst viktigt är att tänka på hur och var du parkerar din husbil medan du sover! Många av inbrotten sker på rast- och parkeringsplatser längs våra europavägar.

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/photos/pcb.1412274405455817/1412272038789387/?type=3&theater

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.