Nästa artikel
Skyltfonden ger nära sju miljoner till idéer för ökad trafiksäkerhet
NYHETER

Skyltfonden ger nära sju miljoner till idéer för ökad trafiksäkerhet

Publicerad 17 februari 2021 (uppdaterad 17 februari 2021)
De avgifter som betalas in för personliga skyltar delas ut till olika projekt vars gemensamma fokus gäller trafiksäkerhet. Den här gången får 21 projekt 6 675 000 kronor.

De som önskar att ta del av pengarna som bilisterna betalar in för personliga skyltar kan olika organisationer ansöka om och under hösten har olika innovatörer, organisationer och företag lämnat in sina önskemål. Gemensamt är att det är olika projekt som kan öka säkerheten för vägtrafiken.

Några av projekten som fått medel är:

  • Mopedbilar, dess användare och trafiksäkerhet - en kunskapssammanställning, Koucky & Partners AB, Göteborg
  • Trafiksäkerhetsavtryck: ta fram koncept och förslag på utformning av verktyg för att Sveriges kommuner och regioner ska kunna mäta, följa upp och redovisa sitt trafiksäkerhetsavtryck. Sweco Society AB, Göteborg
  • Trafiksäkerhet kring virkesupplag och lastning: skapa informativa filmer riktade till aktörer inom branschen. Skogforsk, Uppsala
  • Ökad och jämställd trafiksäkerhet i arbetslivet, en förstudie. KB Science AB, Sävedalen
  • Krocktest: utvärdering av huvudskydd för cyklister i kollision med bil. Folksam Ömsesidig Sakförsäkring, Stockholm

– Det här är ett sätt att möjliggöra för flera aktörer i samhället att stödja trafiksäkerhetsarbetet, säger Anita Ramstedt, utredare på Trafikverket. De senaste tio åren har Trafikverket delat ut närmare 90 miljoner kronor till olika projekt inom trafiksäkerhet, via Skyltfonden.

Den som vill ha en personlig skylt ansöker om det på Transportstyrelsens hemsida där det går att se om den kombination man önskar är ledig. Rätten för personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. En främre och en bakre skylt ingår i priset. När det har gått tio år får du en förfrågan om du vill förlänga rätten.

Skylten måste ha minst två och högst sju tecken och som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Det måste dock finnas minst två synliga tecken och kombinationen centreras på skylten. Även Å, Ä och Ö kan väljas. Det finns dock ett krux med personliga skyltar, det finns en konvention, Wienkonventionen, som reglerar hur en skylt ska vara utformad och där stadgas att det ska vara både siffror och bokstäver. Kör man i Sverige är inte detta ett problem men kör man till ett annat land har det hänt att man stoppats vid gränsen. HEJ100 blir då godkänd, HEJ kan ge problem likväl som enbart siffror 12345.

Här hittar du Transportstyrelsens sida för ansökan.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.