Sedan 1988 har det varit möjligt att skaffa en personlig registreringsskylt och på så sätt sticka ut lite i trafiken. I dagsläget finns 22 033 personliga skyltar i Sverige och antalet ökar stadigt. Under förra året godkändes 4 125 ansökningar som kan jämföras med 3 410 under 2018. 2019 blev därmed det år med det hittills högsta godkända antalet sedan skyltarna infördes. Men även under 2020 har ansökningarna fortsatt att öka i omfattning.
– Intresset fortsätter att öka. Håller trenden i sig under resten av året kommer vi nå uppemot 4 500 ansökningar under 2020 vilket skulle innebära en ny rekordnotering, säger Eva Isaksen. Vi tror att coronapandemin kan vara en del av förklaringen.
En personlig skyltlicens kostar 6 200 kronor och är giltig i tio år. Därefter kan man som innehavare välja att förnya den i ytterligare fem eller tio år mot en ny avgift. Antalet godkända ansökningar omfattar både förlängningar och förstagångsansökningar.
– Vi ser fler förstagångsansökningar än tidigare. Det är en signal om att det rör sig personer som inte haft personlig skylt förut men som nu gör slag i saken. Vi vet inte varför det ökat men det skulle kunna bero på att människor har mer tid och pengar över. Det är också enklare att ansöka om personlig skylt via webben vilket säkert också är en bidragande orsak, säger Eva Isaksen.
En personlig skylt kan oftast ha upp till sju tecken. För att teckenkombinationen ska godkännas måste den vara ledig. Den får inte heller kunna misstas för ett ordinarie registreringsnummer, väcka anstöt eller medföra olägenhet. Om kombinationen motsvarar ett produkt- eller företagsnamn måste den som äger rätten till namnet ge ett medgivande till ansökningen.
Av de betalda 6 200 kronorna behåller Transportstyrelsen 700 kronor som ska täcka de administrativa kostnaderna under de kommande tio åren. Resten av pengarna skickas till Trafikverket och "skyltfonden". Skyltfonden är en fond från vilken Trafikverket vid två tillfällen om året delar ut pengar till olika trafiksäkerhetsprojekt. Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut 85 miljoner kronor från fonden.
– Den som skaffar en personlig skylt gör det främst för att sticka ut i trafiken. Men genom att göra så bidrar man också till ökad trafiksäkerhet vilket inte alla är medvetna om, säger Eva Isaksen.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.