Nästa artikel
Skåne är bäst
NYHETER

Skåne är bäst

Publicerad 8 juli 2014
Semestrande svenskar har sett mer av världen än av Sverige enligt en undersökning från OKQ8, men när vi rekommenderar Sverige står Skåne högst på listan.

Svenskarna är ett berest folk visar OKQ8:s nya reseundersökning bland Sveriges bilister. Endast en procent har aldrig varit utomlands. Storstadsborna har rest mer utomlands än de har turistat och sett Sverige. I sommar tar svenskarna gärna bilen till Gotland, medan Skåne är det landskap som flest rekommenderar andra att besöka på årets bilsemester.

Var i Sverige vi bor har betydelse för vart vi reser. Storstadsborna reser mer utomlands än de turistar i Sverige. 45 procent av Sveriges storstadsbor har rest mycket utomlands, men endast 36 procent av dem har turistat och upplevt Sverige. En av tre som bor i övriga delar av landet, upplever att de har sett mycket av världen.

Bland storstadsbor och yngre bilister mellan 18-34 år kan många tänka sig att hyra en bil för att turista i Sverige. Majoriteten, 65 procent, tar dock hellre sin egen bil istället för att hyra.

- Det är positivt att storstadsbor och yngre kan tänka sig hyrbilen som ett komplement till att äga en bil. Med bil är det lätt att på egen hand upptäcka vad Sverige har att erbjuda. Fördelen med att bilturista är friheten vart och när man ska åka, säger Morgan Eriksson, Head of Category Purchase Dry Goods & Services vid OKQ8, som har cirka 150 stationer runt om i landet med hyrbilsservice.

Gotland och Höga Kusten är svenskarnas favoritresmål under bilsemestern
I sommar står en tripp med bil till Gotland högt i kurs bland Sveriges bilister. Gotland är även favoriten bland barnfamiljer när det är dags för bilsemester. 34 procent av familjerna vill resa på bilsemester till Gotland i sommar. Den äldre generationen lockas däremot av höga berg och djupa dalar. 21 procent mellan 55 och 74 år bilar helst längst Höga Kusten.

När vi tipsar vänner och bekanta om vad de inte bör missa på bilsemestern i Sverige är det enhälliga svaret Skåne. Fler än vad femte svensk rekommenderar andra som ska bilsemestra i Sverige att se det bästa av Skåne som till exempel Skanör, Falsterbo och Österlen.

Topplista - vad rekommenderar man andra att bilsemestra
1. Det bästa av Skåne - Skanör, Falsterbo och Österlen
2. Bohusläns fiskesamhällen
3. Inlandets fjällvärld
4. Stockholms skärgård
5. Slott och herrgårdar i Sörmland eller Pite havsbad
6. Tylösand i Halmstad
7. Glasriket i Småland

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.