Nästa artikel
Restips: Fjällvägen
HÄLSINGLAND

Restips: Fjällvägen

Publicerad 17 juni 2014 (uppdaterad 28 december 2014)
Från kust till fjäll går ett vägstråk där den storslagna norrländska naturen redan härskar trots att vi knappt är halvvägs upp i Sverige. Det är en livsnerv för människorna längs Ljusnans dalgångar och en väg som är värd att köras. Vi är på Fjällvägen!
Nej, Fjällvägen har inte hunnit bli något etablerat begrepp än. Åtminstone inte jämförbart med Silvervägen eller Blå vägen men kanske just därför är det extra intressant att välja det här alternativet på vår väg mot Norge. Det Fjällvägen vill ändra på är föreställningen att de välkända platserna efter vägen enbart fungerar för skidåkare eftersom här finns så mycket mer för oss som gillar natur och camping. Sveg, Hede och Funäsdalen är exempel på härliga områden även för fjällvandring eller om du hellre gillar att bara njuta av scenerierna genom fönstret.

Fiske efter hela Ljusnan
Vi får börja vår resa en bit norr om Gävle, närmare bestämt i Tönnebro, där den huvudsakliga färdriktningen blir nordväst. Det är väg 83 som tar oss mot Bollnäs men innan dess passerar vi den lilla sjön Bergviken som bjuder på trevliga fiskemöjligheter.

Sprittillverkning
Vi stannar till redan efter några mil vid Tevsjö destilleri som är ett av Sveriges få destillerier som står för hela sprittillverkningsprocessen själva och vi kan vandra runt i fabriken där hantverket fortfarande är en dygd och få en guidad tur. Blir vi hungriga så kan vi äta god lokalproducerad mat och parkera det mobila boendet på ställplatsen. Den egna kvarnen, som varit igång i 200 år och också kan besökas, producerar mjölet till såväl spriten som brödet.

Spa, Hälsinglands riviera och unik 1600-talsmiljö
Nästa stopp får bli i Orbaden. Här förlustade sig den svenska societeten redan för 100 år sedan och njöt av den fina sandstranden som kommit att kallas Hälsinglands riviera. Nu har det vuxit upp ett modernt spa med trevlig restaurang och naturligtvis rum för den som vill bo så någon natt. Alldeles bredvid finns en camping och varför inte bryta av med ett besök på spännande Tur och ton där du förflyttas tillbaka till en unik och genuin miljö och kan uppleva berättarkvällar i skogens eldpallkoja, musik, tidstypisk mat som jättegoda kolbullar och kokkaffe. Passa på att åka häst och kärra i denna 1600-talsmiljö i Björnmyra som du absolut inte skall missa trots att det är dryga milen från huvudvägen!

Järvsö
Vägen tar oss vidare mot Järvsö medan den 45 mil långa Ljusnan sakta avnjuts. De 25 större kraftstationerna ligger utspridda även om det är en koncentration mot Norska gränsen men det hindrar inte att det både finns gott om fiske- och paddlingsmöjligheter på många ställen. Speciellt den mellersta delen som börjar här lämpar sig för forsränning och paddling där forsarna är som bäst och det är nära till vägen. Naturen är storslagen och i Järvsö finns sevärda Järvzoo med svenska djur. Annat intressant i Järvsö är världsarvscentret Stenegård samt Lill-Babs caffär eller varför inte passa på att fylla på brödförrådet med riktigt gott hembakat bröd hos 2013 års SM-vinnare i brödbakning, Järvsö gårdsbageri, där du även kan njuta av en kopp kaffe i trädgården. Väster om Järvsö hittar du Svedbovallen, en vacker gammal fäbod som faktiskt är unik i Hälsingland. Den ligger uppe bland de skogklädda bergen ett par kilometer från Harsagården. Bara här går fjällkor och getter på fritt skogsbete och mjölkas på vallen och bara här görs ost, smör, messmör, ostkaka och gôbb på gammalt vis.

Flottarstation
En annan spännande plats i Järvsö är Torön som är en gammal flottarstation. Den ligger på andra sidan Ljusnan och för att nå dit måste du åka över Ljusnan alldeles efter Järvzoo. Sedan tar du första möjligheten till höger igen och håller höger. Efter cirka en mil når du ett litet paradis där du kan parkera över natten på en ställplats som visserligen saknar el men väl har latrin och vatten. Du får gå över en liten träbro för att komma till flottarstationen där café och restaurang finns men även ett litet museum. Denna okända pärla skall du inte heller missa! GPS är N61°39'44", E16°12'02".

Ut i naturen
Är du lite mera äventyrligt lagd finns flera aktiviteter. Varför inte prova på forsränningen hos upplev Järvsö men du kan också njuta av en riktigt härlig morgon på en spegelblank älv vilket lär bli en svårslagen början på en dag! Gillar du cykling men inte gillar uppförsbackar har Järvsö bergscykelpark fullt med aktiviteter nerför bergssidorna. Här finns cykelaktiviteter för hela familjen och alla tänkbara svårighetsgrader så tro inte att detta bara är en plats för eliten. Tycker du att cyklingen ändå verkar för avancerad kan du ta linbanan upp till toppen med milsvid utsikt eller ta en bit mat på restaurangen. Och varför inte avsluta dagen med ett dopp i Ljusnan oavsett om du cyklat eller inte?

För forsrännsfantasterna finns Hovrahällarna som anses mycket bra i sammanhanget och om inte annat som en naturskön plats.

Naturskön vandring vid Ljusnan
Strax efter Lassekrog passar vi på att ta en mycket naturskön vandring längs den orörda forsen vid Hoppströmmen där det finns en fin trätrottoar som följer Ljusnans strand. Vi är alldeles efter Lassekrog när vi kör till höger mot Ljusnan till parkeringen där vi efter en kort promenad kommer till ett rastställe med härlig utsikt. Här är det handikappanpassat så det är enkelt att ta sig de 600 metrarna till nedre parkeringen där det även finns en grillplats.

Tantmuseum
Några mil efter Ljusdal finns något så ovanligt som ett tantmuseum. Det ligger i en nedlagd lanthandel med adress Hovra Gamla Landsvägen 17, 820 42 Korskrogen som har GPS N61°52'17", E15°43'47". Här hyllas tanten och du behöver inte ens hålla några öppettider. Museet låser inte dörren så det är bara att besöka! Ändå skulle vi nog rekommendera att kolla på hemsidan innan.

Mitt i Sverige
I närheten ligger Kårböle som av lantmäteriet utsetts till Sveriges geografiska mittpunkt räknat på fastlandet. GPS är N61°59'37", E15°18'10".

Natur och fjällvandring
Efter det är det naturen som får tala för sig själv och det gör den med bravur. Här är det mäktiga fjäll och vidder som gäller och vi planerar för att fricampa  och har därför sett till att toan är tömd och vattnet påfyllt. Vi njuter till fullo av den härligt ljusa sommarnatten även om inte midnattsolen syns så här långt söderut.

Sonfjället
Vi fortsätter genom den storslagna naturen upp till E45:an där vi kör "söderut" för att i Sveg fortsätta på 84:an i riktning mot Hede och Norge. De frekventa stoppen vi haft tidigare blir alltmer sällsynta och byts ut mot mer av naturupplevelser. Sonfjällets nationalpark, en av Europas äldsta nationalparker, syns strax innan Hede i sydväst med fjällets karaktäristiska profil. Området är ett av de viktigaste för brunbjörnen men orsaken till att nationalparken skapades var att skydda växtligheten.

Fjällmuseum
Sista ort innan Norge är Funäsdalen där vi hittar Härjedalens fjällmuseum och i anslutning till det ligger Fornminnesparken som är öppen året runt och är Sveriges äldsta bygdemuseum från 1894.

Sedan är det dags för den norska gränsen och Röros närmar sig innan det är dags att svänga norrut mot Trondheim.

Fjällvägen har bjudit på variation som inte var förväntad och början på vägen är kantad med spännande platser. Vid nästan alla ställen vi har stannat finns det även campingar vilket gör att du som läser inte får tips om var du ska övernatta. Det kommer att vara väldigt olika vad man uppskattar och hur länge varje plats besöks. Njut av platserna i din takt, campingar finns i tillräcklig mängd! Men stressa inte i onödan, stanna hellre till och njut av inte minst den fascinerande naturen!
Var?
Fjällvägen följer väg 83 och 84 från Tönnebro till Funäsdalen, vilket innebär att du åker efter Ljusnan mest hela tiden.

Fjällvägens hemsida hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.