Nästa artikel
Se upp för vilda djur nu i vår
NYHETER

Se upp för vilda djur nu i vår

Publicerad 21 april 2020 (uppdaterad 21 april 2020)
Våren är högsäsong för olyckor med vilt och viltolyckorna har blivit vanligare de senaste åren. Hittills i år har det rapporterats in fem viltolyckor varje timme dygnet runt.
Det blir allt fler som råkar ut för viltolyckor från år till år trots viltstängsel och ekodukter. Och det är på våren och hösten som det är extra viktigt att hålla särskild utkik efter vilda djur när du är ute och kör, särskilt vid gryning och skymning. Totalt har antalet inrapporterade viltolyckor oavsett djur ökat med 37 procent mellan 2010 och 2019.

Hittills i år har det rapporterats in 128 viltolyckor varje dag, eller fem viltolyckor varje timme dygnet runt. Förutom risken för allvarliga personskador innebär det miljonbelopp i självrisker och reparationskostnader för bilägarna förutom att bilen blir stående under reparationstiden.

Den senaste statistiken från Nationella Viltolycksrådet visar att de allra flesta viltolyckor sker med rådjur. Det sker hela tio gånger fler viltolyckor med rådjur än älg. Antalet viltolyckor med vildsvin ökat ordentligt de senaste åren, mellan 2010 och 2019 ökade antalet inrapporterade vildsvinsolyckor längs svenska vägar med hela 215 procent.

– Skadade vildsvin är inte att leka med, säger Boris Karlqvist, informatör på Älgskadefondsföreningen till Vi Bilägare.

Det gäller att hålla koll på hur naturen ser ut vid sidan av vägen där skogspartier förstås utgör en risk och djuren blir extra svåra att upptäcka i tid. Viltstängslen efter de större vägarna minskar risken men är ingen garanti och på några ställen finns ekodukter, en viadukt som gjorts för att djuren ska kunna passera vägen på ett sätt som inte utgör en risk för trafiken. Har din bil sämre belysning kan extraljus vara en klok investering, i synnerhet om du ofta kör på mindre vägar. Men det viktigaste av allt är att alltid vara uppmärksam, att hela tiden räkna med att du kan bli överraskad.

Det finns några regler som är bra att känna till. Krockar du med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn är det krav på att du ska polisanmäla olyckan oavsett om djuret är skadat eller inte. Annars kan du tvingas betala böter. Se till att märka ut platsen för olyckan tydligt. Det kan vara bra att ha med sig så kallade markeringsremsor i bilen. Du kan hämta dem hos polisen eller på besiktningsstationer. Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen. Bara om du kan avlägsna djuret från vägbanan på ett säkert sätt rekommenderas att göra det, annars ska du bara sätta ut varningningstrianeln.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.