Nästa artikel
Trafikverket har kartor för viltrisk
NYHETER

Trafikverket har kartor för viltrisk

Publicerad 11 december 2019 (uppdaterad 11 december 2019)
Varje år inträffar 63 000 olyckor med vilt och trenden är ökande. Nu har Trafikverket och Nationella viltolycksrådet publicerat kartor över hur stor risken är på vägarna i din närhet.

Förutom att det nu finns kartdata som de som planerar åtgärder för att förhindra viltolyckor kan använda, finns enklare länskartor framtagna för trafikanterna. Kartorna kommer att uppdateras en gång per år och publiceras i juni. På dem synliggörs viltolyckor per kilometer och år under en femårsperiod.

– Viltolyckskartorna underlättar enormt för oss i arbetet med att planera var vi ska sätta in fysiska åtgärder för att förebygga viltolyckor. Åtgärderna kommer att bli mer effektiva. Planerare kan hämta data via Lastkajen, en plattform som nås via Trafikverkets webbplats. Planerare och konsulter som ska hantera dessa data kommer att utbildas, berättar Anders Sjölund, Trafikverket, på deras hemsida.

För att minska antalet viltolyckor måste olika åtgärder kombineras. I huvudsak handlar det om olika typer av faunapassager i kombination med viltstängsel. Åtgärderna genomförs på det mest trafikerade vägnätet och där det varit många viltolyckor över tid.

Även nya metoder och ny teknik testas för att minska antalet viltolyckor. Just nu provas djurpassager  i plan, övergångsställen för djur. Djur ska kunna korsa vägen med hjälp av öppningar i stängslet kombinerade med identifieringsutrustning som varnar bilisterna när vilt är på väg in i passagen.

Kolla in på länskartorna hur risken ser ut där du brukar köra!


 

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.