Nästa artikel
Regeringen backar om höjd skatt på äldre bilar
NYHETER

Regeringen backar om höjd skatt på äldre bilar

Publicerad 4 september 2017 (uppdaterad 9 september 2017)
Det nya skattesystemet bonus-malus har arbetats om och nu straffas inte längre den befintliga fordonsflottan med förhöjd skatt.

Regeringen presenterade igår ett omarbetat förslag om nytt skattesystem, kallat bonus-malus. Principen är att de som köper miljövänliga bilar ska gynnas, medan de som skaffar fossilfordon som släpper ut mycket avgaser straffas med högre skatt.

Det ursprungliga Bonus-malusförslaget offentliggjordes i våras och fick kritik under remissrundan, bland annat för att skatten höjdes även för gamla bilar. Nu har regeringen tänkt om och skriver i sitt pressmeddelande att förslaget endast berör nyregistrerade personbilar, den befintliga fordonsflottan får oförändrad skatt.

Andra saker som har justerats från i våras är att bonusen för den som köper den miljövänligaste nya bilen sätts till 60.000 kronor, istället för som tidigare föreslaget 45.000 kronor. Gasbilar får också lite mer: 10.000 kronor i bonus jämfört med tidigare föreslagna 7.500 kronor.

Bonus-malus träder i kraft den 1 juli 2018. Systemet beräknas resultera i ett överskott till statskassan på 0,43 miljarder 2018, 0,09 miljarder 2019 och 0,58 miljarder 2020.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.