Nästa artikel
"Rattsurfa" ett av årets nyord
NYHETER

"Rattsurfa" ett av årets nyord

Publicerad 29 december 2015 (uppdaterad 29 december 2015)
Ordet rattsurfa är med på Institutet för språk och folkminnens årliga lista över nyord.

Rattsurfa defineras som ”[att] använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning”. Att rattsurfa kommit med på listan beror till stor del på den kampanj som Transportstyrelsen drivit för att minska ner på fenomenet. 

– Vi har använt oss av ordet rattsurfa sedan hösten 2014. För oss blev det snart ett samlingsbegrepp för det som lagen ville hejda. Att ordet nu platsar i nyordslistan ser vi som ett kvitto på att det och dess betydelse börjar bli mer etablerat i samhället, säger Catharina Nilsson som är tillförordnad kommunikationsdirektör på Transportstyrelsen.

Att rattsurfa innebär alltså att man till exempel svajpar (styr till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen), svischar (använder en app för att föra över pengar) eller tittar på en plattfilm (traditionell film utan tredimensionella effekter) när man egentligen borde koncentrera sig på att köra bil. Det kan ju förutom att orsaka olyckor också leda till ögonkramp (kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon) vilket låter nog så obehagligt. Kontentan av det hela är att om man ägnar sig åt rattsurfing så är man en obror (okamratlig, taskig) eller rent ut sagt en douche (otrevlig eller osympatisk person).

Självklart finns det en del som på grund av sin faktaresistens (förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier) eller för att de är nyhetsundvikare (person som inte tar del av mediernas nyhetsrapportering) ändå fortsätter med rattsurfandet.

Hela listan med årets nyord finns här.

​Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.